Jožef Horvat: V Sloveniji smo na odločitev arbitražnega sodišča pripravljeni

DELI:
21.06.2017, NSi

V četrtek, 29. junija, bo znana odločitev arbitražnega sodišča, ki bo na spornih ozemljih določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Kakšna dejanja lahko pričakujemo od obeh držav je v oddaji 24ur Zvečer pojasnil podpredsednik NSi in predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

»Republika Slovenija, jaz in tudi stranka, ki ji pripadam, še vedno vztrajamo pri tem, da bomo odločbo arbitražnega sodišča spoštovali, saj smo v Evropski uniji, kjer velja vladavina prava,« je uvodoma dejal Horvat, a opozoril, da je Državni zbor 3. februarja leta 2013 sprejel sklep, ki arbitražnemu sodišču nalaga, da mora določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem.

»Državni zbor torej ni naredil nič drugega, kot izjavil, da arbitražno sodišče mora spoštovati tretji člen arbitražnega sodišča, ki govori o nalogi arbitražnega sodišča in četrto člen arbitražnega sporazuma, ki pa govori o uporabljenem pravu,« je še pojasnil poslanec NSi in dejal, da bi Slovenija teoretično lahko odstopila od arbitraže le, če arbitražno sodišče ne bi upoštevalo zavez in ne bi dosodilo ozemeljskega stika z odprtim morjem.

Glede pripravljenosti Slovenije na uveljavitev odločbe arbitražnega sodišča, pa je Jožef Horvat dejal, da je Slovenija pripravljena in da lahko mirno čaka na naslednji četrtek, ko bo znana odločitev. »Imamo narejene scenarije, zelo racionalno, kako bomo implementirali odločbo arbitražnega sodišča in tu je neko moje osebno zadovoljstvo. Na to smo pripravljeni, Ne ukvarjamo se s Hrvaško. Rad bi pa še spomnil, da sem leta 2013 v Državnem zboru, ko smo ratificirali pristopno pogodbo Hrvaške k EU,v svojem nagovoru povedal, da pričakujem, da s 1. julijem 2013 Slovenija dobiva novo evropsko, poudarjam, evropsko sosedo,« je še dodal.

Slovenija ima zaveznike, računamo tudi na podporo Evropske unije

V primeru, da Hrvaška ne bi arbitražne odločitve ne bi spoštovala, pa je Horvat dejal, da Slovenija ima zaveznike in da, glede na to, da je ta sporazum v Stockholmu podpisan pod dežnikom Evropske unije, računamo tudi na podporo Evropske unije. »Ne želimo, da se Evropska unija in države, postavijo na katerekoli oz. na našo stran. Želimo, da se postavijo na vladavino prava,« je bil jasen poslanec NSi.

Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.