Jožef Horvat v oddaji Svet: Sprememba ustave o financiranju izobraževanja je črna zastava za pravno državo

DELI:
23.11.2017, NSi

»Nadstandardne storitve je treba doplačati in to starši tudi počnejo. A ustavno sodišče je v svoji odločbi, ki je na žalost stara že tri leta, jasno reklo, da se mora javno veljavni program enako plačati, torej 100 odstotno, ne glede na to, ali se izvaja v državni šoli ali pa v zasebni šoli, saj so tudi zasebne šole del javnega osnovnošolskega sistema,« je bil v oddaji Svet jasen podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Osnovna šola je obvezna in se mora financirati iz javnih sredstev. Problem pa poslanec NSi vidi v tem, da mi osnovnošolskega izobraževanja, ki je obvezno in bi bilo 100 odstotno plačano iz državnega proračuna, nimamo. Starši morajo vedno participirati s svojim denarjem.

Črna zastava za pravno državo

Podpredsednik NSi se je odzval tudi na glasovanje za spremembo ustave. »To, kar se je včeraj zgodilo, je dejansko črna zastava na pravno državo. Ta dvotretjinska levica v državnem zboru ima namen, da zaobide odločbo ustavnega sodišča. Kršiti želi mednarodno pogodbo, ki se ji reče konvencija o varovanju človekovih pravic, ki jo je ratificiral tudi državni zbor. Krši pa se tudi svoboda staršev, da se sami odločijo, kje se bodo njihovi otroci šolali,« je opozoril poslanec NSi.

Na spremembo ustave je pozorna tudi EU

Na spremembe, ki jih želi uveljaviti razširjena leva koalicija, pa so pozorni tudi v Evropi. »Včeraj je evropski odbor regij razpravljal na komisiji za izobraževanje o tem, kaj se je včeraj dogajalo v državnem zboru. O tem so obveščeni vsi veleposlaniki držav članic Evropske unije, ki so akreditirani v Ljubljani in vsi praktično vedo za črno zastavo pravni državi v Sloveniji,« je poudaril Jožef Horvat.

Za enako delo ni enakega plačila

Poslanec NSi se je strinjal z učiteljem iz OŠ Antona Šuštarja, katerega mnenje so pokazali v prispevku oddaje. »Del javno veljavnega programa je recimo tudi poštevanka.  Kolega Škoberne uči poštevanko številka 7 na državni šoli,  jaz pa učim poštevanko števila 7 na zasebni šoli. Oba odlično opravljava svojo dolžnost. Kolega Škoberne dobi 100 denarnih enot, jaz pa 85. Torej načelo enako plačilo za eno delo ne velja. Kje je tu pravica? Tu ne gre za pravične rešitve, ki se nakazujejo iz spremembe ustave, ki jo je izglasoval levi del državnega zbora,« je še pojasnil Jože Horvat.