Jožef Horvat: Ustava že sedaj zagotavlja enakopravnost pripadnikom drugih narodnosti

DELI:
15.06.2017, NSi

»V NSi si iskreno želimo, da so pripadniki drugih narodnosti, ki živijo v Sloveniji in so slovenski državljani, enakopravni člani naše družbe. To pomeni, da imajo enake pravice, kot večinski narod. Ne večjih in tudi ne manjših. In zato ne vidimo nobene potrebe po tem, da bi v Ustavo zapisali neko novo določilo, ker Ustava danes že zagotavlja enakopravnost,« je na tematiko vpisa manjšine pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v slovensko ustavo povedal poslanec NSi Jožef Horvat.

Pripadniki narodov nekdanje SFRJ niso nikjer prikrajšani

V oddaji 24ur zvečer je poslanec NSi omenil vse pravice, ki jih že sedaj imajo na voljo vsi pripadniki drugačnih narodov v Sloveniji. »Imamo 61. člen slovenske Ustave, ki govori o pravici izražanja narodne pripadnosti. V ustavi je zapisan tudi 14. člen, ki govori o enakosti pred zakonom ter 62. člen, ki govori do pravici uporabe svojega jezika in svoje pisave. Če gremo nazaj v čas nastajanja naše države, moramo tukaj spomniti tudi na ustavni zakon o izvedbi temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti republike Slovenije. Nihče, ne pove nič o tem, s čim so prikrajšani pripadniki teh narodnih skupnosti,« je opozoril poslanec Horvat.

[blocktext align=”right”]Jožef Horvat: “V NSi si iskreno želimo, da so pripadniki drugih narodnosti, ki živijo v Sloveniji in so slovenski državljani, enakopravni člani naše družbe. To pomeni, da imajo enake pravice, kot večinski narod. Ne večjih in tudi ne manjših.” [/blocktext]

Kako boste zagotovili pouk makedonščine za enega učenca?

Jožef Horvat je opozoril še na problem tega, da pripadniki omenjenih narodnosti živijo zelo razpršeno po celotni Sloveniji. »Po mojem mnenju ni noben problem, da želijo imeti materni jezik, kot dopolnilni predlog v osnovni šoli. Dejstvo pa je, da ti pripadniki omenjenih narodnosti dejansko živijo zelo razpršeno. Kako boste uvedli pouk makedonščine na neki osnovni šoli, kjer bi morda bil samo en učenec, ali pa do pet učencev?« je poslanec NSi vprašal predlagatelje zakona.