Jožef Horvat predsedniku vlade: Prekmurski Slovenci ne želimo biti več pozabljeni od države

DELI:
20.05.2019, NSi

»Spoštovani predsednik vlade zanima me, kaj boste kot predsednik Vlade Republike Slovenije storili, da boste Prekmurje dokončno združili z matično domovino Slovenijo? Ne le v besedah, ampak tudi v ekonomskem, socialnem in razvojnem smislu,« je v poslanskem vprašanju vprašal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Kot poslanec iz Prekmurja namreč z veliko zaskrbljenostjo opazuje situacijo v regiji, ki se tako gospodarsko in socialno, kot tudi kulturno in narodnostno, čuti močno zapostavljena s strani države Slovenije. »Prekmurje zaradi mačehovskega odnosa države že leta nikakor ne uspe nadoknaditi razvojnega zaostanka za Osrednjo Slovenijo. Na vsak prevoženi kilometer o Ljubljane do Prekmurja, se povprečna plača zmanjša za dva evra, torej za 400 evrov. Po kriteriju BDP na prebivalca se izkazuje velika razlika med zahodno in vzhodno kohezijsko regijo,« je podatke razkril poslanec NSi.

Predsedniku vlade je zato na srce položil misel, da je Prekmurje je bilo zmeraj na robu, geografsko in tudi sicer. »Stoletja je bilo madžarski rob, nato jugoslovanski rob, jaz si ne želim, da bi zdaj bilo tudi slovenski rob, takšen je občutek, ampak mi ne želimo biti še naprej robovi na robu,« je bil jasen Jožef Horvat.

Ob koncu poslanskega vprašanja se je dotaknil tudi aktualnih dogodkov v Prekmurju, kjer je poslanec madžarske narodnosti Ferenc Horvath želel vplivati na šole, da se ne udeležijo proslave ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev k matični domovini. »Da ne bom morda napačno razumljen, jaz na prvo mesto postavljam sožitje med vsemi, ki v Prekmurju živimo. Smo zelo različni, smo tudi zelo občutljivi, a smo že pokazali, da znamo živeti v sožitju. Politični pritiski na ravnanje avtonomnih šolskih zavodov in pozivanje k nespoštovanju zakonov in šolskih pravil gotovo ne prispevajo k sožitju,« je povedal poslanec NSi.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.