JOŽEF HORVAT: OD UČINKOVITOSTI UKREPOV BO ODVISNO ALI BO TRENUTNA KRIZA LE ZAČASNA

DELI:
11.05.2020, NSi

»Poslanska skupina NSi bo predlog o spremembah Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2020 do 2022 podprla. Ministrstvo za finance je optimalno ocenila kaj nas pravzaprav čaka v bližnji prihodnosti,« je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Dodal je, da smo v izjemno negotovem času, ko rešitev ne najdemo tudi ne v najboljših učbenikih, ki so jih spisali nobelovci. Spomnil je tudi na april 2012, ko je državni zbor ratificiral tako imenovani fiskalni pakt, ki med drugim zahteva srednjeročno uravnoteženi državni proračun ali pa presežek, razen v izjemnih okoliščinah. »Že 8 let vemo, da če nastopijo izjemne okoliščine, kar nesporno epidemija je, potem imamo nekaj več svobode, kar zadeva spoštovanje fiskalnih pravil. V takšnih razmerah je obsežno in večstopenjsko ukrepanje fiskalne politike ustrezno in tudi potrebno. Učinkovitost ukrepov je večja, če so ti ustrezno usmerjeni, pravočasni, hitri in preprosti. Zaradi njihove obsežnosti morajo biti popolnoma pregledi, z vidika vzdržnosti javnih financ pa začasni ustrezno umeščeni v verodostojen srednjeročni okvir,« je dejal Horvat.

Opozoril je, da je Slovenija je v krizo vstopila po letih razmeroma visoke gospodarske rasti, s presežkom sektorja država, a ob višjem dolgu sektorja država kot pred finančno krizo. »Ob tem se je gospodarska rast že pred izbruhom epidemije upočasnila, bolj od pričakovanj, fiskalna politika pa je bila v zadnjih dveh letih neustrezno ekspanzivno naravnana. Od učinkovitosti ukrepov bo torej odvisno ali bo trenutna kriza le začasna, ali bo postala strukturna, z dolgoročnimi negativnimi posledicami za blaginjo in vzdržnost javnih financ,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Gospodarske razmere so izredno negotove, zato je napovedovanje izjemno nehvaležno. Vse trenutne razpoložljive projekcije nakazujejo občuten upad gospodarske aktivnosti v letošnjem letu. »Evropska komisija za letos napoveduje upad BDP za 7 procentov. Optimizem nam mora dajati to, da nam za naslednje leto napoveduje rast 6,7 procenta. V Novi Sloveniji verjamemo, da to lahko dosežemo, če bomo pametni. Če ne bomo imeli na začetku vsake seje delovnega telesa državnega zbora eno uro brezveznih proceduralnih zapletov,« je dejal.

Ob koncu je poudaril, kar je ključno za Novo Slovenijo. »Moramo zagnati investicije. Zaradi rigidnosti nekaterih državnih institucij danes čaka okoli 400 projektov, ker potrebujejo soglasja. Na mizi imamo investicij za 400 milijonov evrov, ampak zaradi birokratskih ovir se ti ne morejo preprosto zagnati in to moramo spremeniti. Ključno je namreč gospodarstvo. Če bo gospodarstvo močno, bomo lahko financirali tudi socialno državo,« je dejal Jožef Horvat.