Jernej Vrtovec: Zakon o lekarniški dejavnosti omejuje konkurenco in dostopnost zdravil

DELI:
30.11.2016, NSi

VrtovecJernej Vrtovec je uvodoma pokritiziral vlado, da je težko razumeti, da v parlamentarno proceduro pošilja zakon, ki ni usklajen med glavnimi partnerji v zdravstvenem sistemu. »Dejstvo, da o predlogu zakona o lekarniški dejavnosti posamezni državni organi podajajo različna mnenja, nam mora biti v opozorilo, da lahko s sprejemom neusklajenega predloga na današnji seji lahko naredimo več škode kot koristi,« je dejal Vrtovec in dodal, da predlogu zakona nasprotuje tudi Skupnost občin Slovenije.

»Vsebinsko zakonu nasprotujem v tistem delu, kjer omejuje konkurenco, ki je nujni predpogoj, če želimo nižanje cen zdravil in njihovo dostopnost. Prav tako sem skeptičen le do delne odprave obveznega članstva v Lekarniški zbornici. Trdim, da bi morali obvezno članstvo v celoti odpraviti in postaviti temelje za prostovoljno članstvo. K temu lahko dodamo še nedodelano rešitev v zvezi z teritorialnim omejevanjem lekarn in prepovedjo vertikalnega povezovanja,« je ključne dileme, ki jih vidi NSi in ki jih je izpostavila tudi zakonodajno pravna služba Državnega zbora, povzel poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Zakon, ki ga je koalicijska večina na odboru potrdila, med drugim določa tudi mrežo lekarn na primarni ravni ter predvideva brezšivno lekarniško skrb, po kateri bodo lahko bolniki ob odpustu iz bolnišnice dobili potrebna zdravila za čas do prvega obiska pri svojem zdravniku. Zakona še določa, da lahko presežke, ki jih ustvari javni lekarniški zavod, namenijo izključno za izvajanje in razvoj lekarniške dejavnosti ter prepoveduje zbiranje t. i. točk zvestobe za zdravila.