JERNEJ VRTOVEC: VLADA Z NAPOVEDANO DAVČNO REFORMO BIJE RAZREDNI BOJ S SREDNJIM RAZREDOM

DELI:
05.10.2022, NSi

»Ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v Evropski uniji edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim. Kaznuje se najbolj produktiven sloj, ki s svojim trdim delom in pridnostjo zaslužijo in vplačujejo v našo skupno blagajno,« je uvodoma dejal poslanec Jernej Vrtovec na današnji novinarski konferenci.

Slovenska podjetja potrebujejo stabilno poslovno okolje, na katerega se lahko zanesejo. To toliko bolj velja danes, ko nas čaka izredno težko obdobje. »Vlada pa v tem času spreminja ureditev dohodnine. In to na slabše. Poleg podjetnikov pa bo s to davčno reformo veliko izgubil produktivni srednji razred,« je prepričan poslanec Jernej Vrtovec.

Prepričan je, da se namesto davčno prijazne politike, na gospodarsko ohlajanje pripravljamo kot socialistična republika Slovenija. »V NSi na to ne pristajamo,« je poudaril.

Podjetjem in zaposlenim se bo po vladnem predlogu povprečna plača glede na veljavni zakon za leto 2023 neto plača znižala za 130 evrov letno.

Zaposlenemu s plačo v višini dveh povprečnih plač pa se bo glede na veljavni zakon za leto 2023 neto plača znižala za 165 evrov letno. V Novi Sloveniji trdimo, da slovenska podjetja potrebujejo stabilno poslovno okolje, na katerega se lahko zanesejo. To toliko bolj velja danes, ko nas čaka izredno težko obdobje. Vlada pa v tem času spreminja ureditev dohodnine in to na slabše. S to davčno reformo bo veliko izgubil produktivni srednji razred.

Slovenska podjetja in njihovi zaposleni si take obravnave ne zaslužijo. Prepričani smo, da bi jim v tem času rasti cen morali pomagati z znižanjem davčnih obremenitev. Tako z ohranitvijo našega dohodninskega zakona, ki daje višje neto plače, kot tudi z znižanjem DDV za osnovna živila na 5 %.

Pri normirancih se bodo po novem upoštevali normirani odhodki v višini 80 % prihodkov zgolj do 35.000 EUR prihodkov. Pri prihodkih nad 35.000 EUR se bodo normirani odhodki priznali zgolj v višini 40 % prihodkov. Kot primer navajamo: samostojni podjetnik normiranec, ki ima 50.000 EUR prihodkov, danes plača 2000 EUR davka. Po novem bo plačal kar 3200 EUR davka. 1200 EUR več. Gre kar za 60-odstotno povečanje. Nova ureditev bo normirance dodatno obremenila skupaj za 56 milijonov EUR. V Novi Sloveniji se zavedamo, da samostojni podjetniki predstavljajo enega od stebrov našega gospodarstva in naše družbe. Smo v času, ko nam grozi inflacija, energetska kriza ter ohlajanje gospodarstva. Odgovorna država v tem času ne bi smela šibiti enega od stebrov svojega gospodarstva!

 Predlaga se dvig stopnje dohodnine od najemnin s 15 % na 25 %. S tem, ko želi vlada dvigniti davke na najemnine, bodo najbolj prizadeli tiste, ki so prisiljeni živeti v najemu, ker si ne zmorejo privoščiti nakupa lastnega stanovanja. Ti ljudje so najbolj ranljivi. Pričakovano je, da se bo s povečanjem davka povečalo tudi oddajanje na črno. Večja obdavčitev najemnin je posebej v trenutni stanovanjski krizi popolnoma nerazumna. Najemniški trg je treba razbremeniti in ne obremeniti.

NSi v parlamentu svojo novelo zakona o dohodnini

Nova Slovenija je v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona o dohodnini. Cilj predloga zakona je povečati razpoložljivi dohodek slovenskih družin preko znižanje davčnih obremenitev. S predlogom tudi varujemo stabilnost družinskega življenja.

»V zakonu se povečuje zakonsko določene zneske, posebnih položaj olajšav, olajšav za vzdrževane družinske člane. Predlagani novi zneski se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, povečujejo za 4,9 odstotka. Toliko tudi znaša ocena inflacije Umarja za leto 2022 in 2023,« je poudaril poslanec Jernej Vrtovec in dodal: »Namen teh sprememb pa ni zgolj blaženje posledic inflacije, ampak tudi splošna okrepitev položaja družin v Sloveniji z zvišanjem njihovega razpoložljivega dohodka.«

Poslanec je prepričan, da je inflacija močno zarezala v slovenske družine, torej na tiste, ki vsak dan plačujejo energente in vsak dan potrebujejo nujno potrebne življenjske storitve. »Raste tudi koeficient vseh življenjskih potrebščin. Usklajevanje z novelo zakona o dohodnini je nujno potrebno, če želimo preživeti zimo brez večjih težav,« je še dejal Vrtovec.