Jernej Vrtovec v oddaji Studio City: Višanje davkov bo najbolj prizadelo najšibkejše

DELI:
02.10.2018, NSi

V oddaji Studio City je nastopil poslanec NSi Jernej Vrtovec, kjer je zagovarjal stališče, da je višanje obdavčitev v naši državi nesprejemljivo. Višja obdavčitev bi namreč pomenila še bolj nekonkurenčno poslovno okolje in tako posledično odhod največjih podjetij. To pa bi najbolj prizadelo ravno zaposlene.

Predsedniku vlade Šarcu je poslanec NSi v začetku oddaje svetoval, da njegova vlada prihodkov iz kapitala in rent ne vključi v dohodnino, če želi dobro slovenskim državljankam in državljanom.

»Gospodarstvo pa tudi fizične osebe bo to zagotovo prizadelo, kajti če dodatno obdavčimo kapital, ga vključimo v dohodnino, tudi zaposleni ne bi imeli več takšnega izplena kot sicer. Slovenija je že tako preveč obdavčena država, zlasti, če se primerjamo z državami članicami OECD, kjer smo obdavčeni za 3% več kot je povprečje,« je povedal poslanec NSi.

Dodal je, da Slovenija ta trenutek tekmuje na konkurenčnem trgu in mora zato dati gospodarstvu dodaten zagon. »Če se primerjamo tudi z drugimi državami članicami EU, kaj kmalu ugotovimo, da nismo zanimivi. Tudi študija Spirit Slovenija recimo kaže, da je glavno problem, da se tuja podjetja ne odločijo v večji meri investirati v Sloveniji, dejstvo, da smo preveč obdavčena država. Ker potrebujemo še dodatne investicije in da bi bili še bolj konkurenčni na tem trgu, je potrebno, da davek na dobiček ostane takšen, kot je, ostale davke pa moramo v določeni meri še znižati,« je poudaril Jernej Vrtovec.

Ob odhodu slovenskih podjetij v tujino bi najkrajšo potegnili delavci

Na besede Luka Mesca, da moramo dvigniti davek na dobiček zaradi elementarne pravičnosti, je poslanec NSi pokazal negativna dejstva takega ravnanja. »Zaradi te elementarne pravičnosti je prišlo do tega tega, da Igor Akrapovič razmišlja o preselitvi podjetja v tujino, pa tudi mnoga druga slovenska podjetja,« je izpostavil poslanec NSi in dodal:

»Če bodo podjetja preselili v tujino, potem bi najkrajšo resnično potegnili zaposleni v teh podjetjih. Če Luka Mesec govori, da je zagovornik najšibkejših delavcev v teh podjetjih, potem je težko razumeti, da ne vidi, da bi ob odhodu teh podjetij v tujino, delavci ne imeli več kaj početi.«

Luki Mescu je tudi priporočil, da glede na to koliko znanja že ima, ustanovi podjetje, da bo preizkusil kako je zaposlovati in ustvarjati dobiček. »Ob tem bi ti dali za nagrado celo čokolado, ker si bil tako priden, pa ti jo potem država poreže. Zanima me, kako bi bil potem zadovoljen s tem, da bi pol čokolade dal državi,« je bil slikovit Jernej Vrtovec.

Dobiček je temelj, da se podjetja lahko razvijajo

Opozoril je tudi na dejstvo, da so gospodarstveniki, lastniki podjetij tisti, ki veliko tvegajo, ne samo zase, ampak tudi za družine zaposlenih, njihov dobiček pa vlagajo v razvoj podjetja. »Razlika med nami in Levico je v tem, da mi dobiček vidimo kot temelj, da se lahko podjetja razvijajo, da dodatno ustvarjajo, da dihajo s polnimi pljuči. Levica, pa misli, da je pač dobiček nekaj prekletega ter da ga mora država čim prej vzeti,« je pojasnil poslanec NSi.

Prepričan je, da dodatna obdavčitev, kakšni smo priča zdaj, ne prinaša nič dobrega, saj bodo najbolj trpeli prav najšibkejši. Poudaril je, da smo prav njim v NSi poskušali pomagati, a naših predlogov Levica ni sprejela. »V NSi smo podprli znižanje obeh stopenj DDV-ja na predkrizno raven, Levica pa tega ni podprla. Prav tako smo predlagali tako imenovani socialni copatek, da tisti, ki imajo minimalno plačo dobijo 50 evrov plače več,« je še povedal Jernej Vrtovec.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.