Jernej Vrtovec: Največji poraženci sanacije bank so državljanke in državljani

DELI:
06.06.2019, NSi

»Največji poraženci sanacije bank prek slabe banke so državljanke in državljani, ki delajo za minimalne in povprečne plače. Na drugi strani pa se je najbolj okoristila peščica elitnežev,« je v oddaji 24ur zvečer povedal poslanec NSi in predsednik preiskovalne komisije o domnevnih nepravilnostih na slabi banki Jernej Vrtovec.

V oddaji je komentiral neuradne dejstvih navedbe medijev, da so sanacijo NLB-ja in tudi ostalih dveh največjih bank davkoplačevalci preplačali kar na podlagi diktata Banke Slovenije.  »V naši parlamentarni preiskovalni komisiji že zvonijo pospešeno preiskujemo, ali se je takrat zgodil dejansko ponoven rop davkoplačevalskega denarja, ali ne in obstajajo indici, da se je to zgodilo,« je povedal poslanec NSi in dodal, da bo parlamentarna preiskovalna komisija bo zaslišala vrsto prič, med drugim tudi nekdanje uslužbence v Banki Slovenije, tudi guvernerja in viceguvernerje, nekdanjega finančnega ministra in predsednico vlade Alenko Bratušek ter tudi predstavnike Evropske komisije, kajti sanacija bančnega sistema se ni dogajala samo v Sloveniji, ampak tudi v sodelovanju z Evropsko komisijo.

»Enkrat za vselej želimo priti do ugotovitev ali smo preplačali sanaciji ali ne. Jaz in moja ekipa bomo to, tekom naše parlamentarne preiskave tudi pripeljali do konca in te ugotovitve končno predstavili javnosti. Davkoplačevalci si namreč zaslužijo resnico glede sanacije bančnega sistema,« je bil jasen predsednik preiskovalne komisije.

Potrdil je, da obstajajo indici, da so isti ljudje, ki so ustvarjali bančno luknjo in niso plačevali svojih obveznosti in kreditov, njihove terjatve pa so bile prenesene na DUTB, z velikimi diskonti. »Poznamo primere, ko so se zgodili 100-odstotni popusti in potem so preko davčnih oaz nazaj prišli do svojega premoženja in pokupili te terjatve. Na tak način so zopet postali lastniki teh podjetij, to pa je nezakonito. Dogaja se organiziran kriminal,« je povedal Jernej Vrtovec.

Denar za ponovne nakupe terjatev prihaja v Slovenijo preko davčnih oaz in različnih skladov.