JANEZ CIGLER KRALJ: DO KONCA JULIJA PODALJŠUJEMO UKREP ČAKANJA NA DELO

DELI:
24.06.2020, NSi

»Na seji vlade smo sprejeli predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim podaljšujemo ukrep čakanja na delo vsaj do konca julija. To breme plačila karantene znova prelaga na državo, vzpostavlja podlago za uvedbo aplikacijo za sledenje, zagotavlja finančno pomoč socialnim zavodom in širi nabor tistih, ki lahko sprejemajo turistične bone,« je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Predlagana novela vključuje pet večjih sprememb in nekatere manjše popravke. Med ključnimi je izpostavil podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo doma, k čemer je posebej glasno pozivalo gospodarstvo. Ukrep bo najprej podaljšan za en mesec, torej do konca julija, nato pa ga bo mogoče še dvakrat podaljšati, vsakič za en mesec, kar pomeni, da bi se lahko iztekel šele konec septembra.

»Na poziv delodajalcev je bila sprejeta tudi rešitev, da se breme karantene znova prenese z delodajalca na državo. Država bo tako poravnala strošek nadomestila plače za karanteno, ki jo odredi minister za zdravje, in sicer v primeru, da delavec odločbo o karanteni na meji dobi ob vstopu v državo v višini 50 odstotkov plače, v primeru, da je odločba delavcu izdana zaradi stika z okuženo osebo v Sloveniji, pa v višini 80 odstotkov plače,« je nadaljeval Cigler Kralj

Po ministrovih besedah so se za to odločili, ker delodajalci niso odgovorni za karantene, z dvonivojsko rešitvijo pa želijo preprečiti morebitna špekulativna potovanja.

Kot naslednji večji ukrep je izpostavil interventno pomoč socialnim zavodom, h kateri je pozivala Skupnost socialnih zavodov Slovenije. V prihodnjih dveh letih bo tako država tem zavodom lahko financirala vse potrebe, ki so nastale zaradi koronske krize, ter siceršnji kadrovski in finančni primanjkljaj, ki se je pokazal v domovih za starejše. Za to naj bi bilo na voljo 30 milijonov evrov.