IZJAVA OB SPOMINSKI SLOVESNOSTI V KOČEVSKEM ROGU: RANE PRETEKLOSTI MORAMO ZACELITI

DELI:
05.06.2021, NSi

V Novi Sloveniji se zavedamo, da narod, ki nima razčiščene lastne zgodovine, ne more trezno in jasno razmišljati o svoji prihodnosti. Neraziskane in zamolčane zgodbe iz naše polpretekle zgodovine bremenijo naš vsakdan in ne prispevajo k temu, da bi se o naši skupni poti pogovarjali iskreno, dobronamerno in v miru. Prav zato je bil na pobudo krščanskih demokratov že pred nekaj leti sprejet zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, s katerim smo kot družba napravili korak naprej v razumevanju osnovnih civilizacijskih norm, kot so pokop vseh mrtvih, pravica do groba in pravica do spomina. Prav na podlagi sprejetega zakona so številna prikrita grobišča v Sloveniji dobila primerno obeležje, posmrtni ostanki žrtev pa so bili dostojno pokopani.

Ob robu letošnje spominske slovesnosti v Kočevskem Rogu predsednik NSi Matej Tonin poudarja, da je zgodovina narodov zelo različna in včasih tudi zelo boleča. »A jo je vseeno treba sprejeti takšno kot je – resnično in brez olepšav. Rane preteklosti moramo zaceliti, mrtvim pa izkazati osnovno civilizacijsko spoštovanje, t. j., da jih dostojno pokopljemo. Prav spominska slovesnost za vse umrle v povojnih pobojih v Kočevskem Rogu nas vsako leto opomni, kako mučna in težka je naša polpretekla zgodovina. A hkrati nas resnica osvobaja,« poudarja Tonin.

V povezavi s spominsko slovesnostjo v Kočevskem Rogu velja omeniti, da je v tem tednu z delom pričela tudi nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki bo pod svojim okriljem združila tri sektorje – sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja, sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske. Nova uprava, ki deluje kot del ministrstva za obrambo, je bila ustanovljena, da bi bolj racionalno in pregledno povezali vse, ki so podobne naloge do sedaj opravljali na kar treh ministrstvih.

Matej Tonin je ob odprtju Uprave za vojaško dediščino izrazil zadovoljstvo, da bodo do sedaj razpršene naloge organizirane pod eno streho. V pristojnost Uprave RS za vojaško dediščino se tako v celoti selijo naloge s področja vojnih invalidov, vojnih veteranov, žrtev vojnega nasilja ter vojnih grobišč ter podeljevanja statusov nevladnim organizacijam v javnem interesu na področju vojnih invalidov in žrtev vojnega nasilja ter postopki, povezani z njihovim financiranjem. »Verjamem, da je lahko nova Uprava za vojaško dediščino pomemben prispevek k temu, da na civiliziran in dostojen način popravimo vse zgodovinske krivice in končno pokopljemo vse naše mrtve,« je še dodal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.