IVA DIMIC: VLADA SE JE SPREMEMB URGENTNIH MEDICINSKIH CENTROV LOTILA PREVEČ ŠABLONSKO

DELI:
23.02.2024, NSi

»Namesto da bi vlada razmere v zdravstvu reševala, jih iz dneva v dan še dodatno zapleta,« je na novinarski konferenci dejala poslanka Iva Dimic in pojasnila, da smo se v NSi odločili za sklic nujne seje odbora, ker želimo odgovore vlade in ministrstva na pereče probleme v zdravstvu.

»Prvi problem je nova reorganizacija nujne medicinske pomoči, saj vlada satelitsko urgentne centre umešča s šablono za celotno Slovenijo. Slovenija je tako raznolika, da je potreben regijski pristop in seveda je treba upoštevati tudi regijske značilnosti in uveljavljene točke za nujno medicinsko pomoč. Vlada je pri tej temi na točki komunikacije pogrnila na celi črti,« je bila kritična poslanka NSi. Opozorila je, da so bili zaradi nejasnosti pri reorganizaciji razburjeni tako župani, občani in seveda tudi direktorji zdravstvenih domov, ki so s prstom pokazali na vlado.

Kdo bo z novim sistemom pridobil?

»Kdo bo na tej točki seveda pridobil, je vprašanje, vendar nas župani opozarjajo, da vlada s takim šablonskim pristopom ne rešuje nakopičenih težav na urgentnih centrih po Sloveniji. V mislih imam seveda primestne nujne medicinske pomoči, ki že danes dobro delujejo in imajo tudi svoje rentgene,« je opozorila Dimic in dodala:

»Sedaj bi vlada na teh področjih hkrati uvajala tudi satelitske urgentne centre praktično z enako diagnostiko, kar pomeni, da bo sistem satelitskih urgentnih centrov zelo drag. Ne vemo pa, ali imamo dovolj kadrov za takšen sistem in koliko bo to stalo. Kateri so kriteriji, na kakšen način se bodo tega lotili, gre za strokovno odločitev ali je to zgolj samo neka politična odločitev?«

Tisti iz Ljubljane, kot tisti iz obrobja Slovenije morajo imeti enak dostop do zdravnika

Iva Dimic je pojasnila, da so v Sloveniji res veliki urgentni centri, kjer so se v preteklosti zaradi odločitev ali pa reorganizacije nujne medicinske pomoči praktično sesuli. »Pritisk bolnikov na urgentni center v Ljubljani je izredno velik. To pa zato, ker v Ljubljani ni več preostalih ambulant medicine v zdravstvenih domovih in se vse bolnike iz Ljubljane takoj pošlje na urgenco v Ljubljani. V NSi poudarjamo, da morajo imeti vsi ljudje enake možnosti – tako tisti, ki so v Ljubljani kot tisti, ki so nekje čisto povsem na robu v Sloveniji. Mislim, da je pravično in ustavno pravilno, da se vsem pod enakimi pogoji zagotovi dostop do zdravstva.«


Nadzora nad nenujnimi in sanitetnimi prevozi očitno ni

Izpostavila je tudi problem nadzora nenujnih medicinskih in sanitetnih prevozov. »Ti prevozi naj bi potekali z reševalnimi in prilagojenimi vozili. Namenjeni so bolnikom, da jih pripeljejo do zdravnika v bolnico, na kontrolo ali pa v dializni center. Za takšne prevoze ministrstvo za zdravje podeli koncesijo, tisti, ki jo dobi pa mora zagotoviti določene standarde,« je situacijo opisala Dimi in dodala:

»Dobili pa smo opozorila, da v vzhodni Sloveniji prihaja do zlorab in da koncesionarji za prevoze najdejo podizvajalce, ki ne izpolnjujejo ustreznih zdravstvenih in drugih kriterijev za tak prevoz. Ker so brez koncesije ZZZS-ju ne morejo izstaviti računa, da pa izstavijo koncesionarju, ki potem od ZZZS dobi plačno, a si koncesionar del plačila od svojega podizvajalca vzame zase.«

Kot kaže, ministrstvo za zdravje ne vrši ustreznega nadzora in zato v NSi v zvezi s tem na nujni seji pričakujemo pojasnila pristojnih.