Iva Dimic v oddaji Politik, to sem jaz: Bolezen je del življenja in z njo se da živeti

DELI:
03.12.2018, NSi

V oddaji Politik, to sem jaz je nastopila poslanka NSi Iva Dimic, ki je spregovorila o svoji odločitvi za vstop v politiko, družinskem življenju ter tudi o spopadanju s svojo boleznijo. Vsem, ki se soočajo z enako boleznijo je zagotovila, da bo njihov glas v parlamentu.

Politika terja angažma vsakega posameznika

»Spodbudo za vstop v politiko sem dobila v času porodniškega dopusta za četrtega in petega otroka od leta 2008 do 2010. Takrat se je sprejemal zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je diktiral, da se starejšim od 18 let odvzame otroški dodatek in mlajšim od 18 let se odvzame državne štipendije, 16.000 ženskam pa se je vzela državna pokojnina. Takrat sem bila nezadovoljna in začudena, kako lahko takšno družinsko politiko sprejemajo ljudje, ki dejansko mogoče svoje družine niti nimajo. V tem sem enostavno videla, da terja politika angažiranost vsakega posameznika, ki lahko nekaj dobrega naredi in sem zato vanjo vstopila,« je v začetku oddaje povedala poslanka NSi Iva Dimic.

Zavzema se predvsem za to, da bi omogočili vsem ženskam, da lahko usklajujejo družinsko in poklicno življenje. “Kljub temu da sem mati, na kar sem zelo ponosna, mi je bilo hkrati dano biti tudi aktivna. Vedno sem rekla sem zdrava, želim delati, imam dve roki in želim tudi sama preživljati svojo družino s svojim delom. Zato vedno znova tudi v državnem zboru omenjam: dajmo omogočiti ženskam, da bodo lažje usklajevale družinsko in pa poklicno življenje,« je izpostavila Iva Dimic.

Prepričana je, da družinska politika v Sloveniji ni dobra, saj je vezana na socialno poltiko. “Ko bomo imeli v Sloveniji družinsko politiko, ki ne bo vezana na socialno politiko, ko otroški dodatek ne bo vezan na cenzus štipendije za starejšega bratca ali sestro ali ko ne bo vezana na izračun denarne socialne pomoči, takrat bom lahko rekla, da je Slovenija družini prijazna,” je povedala in dodala:»Dokler pa se otroški dodatki, štipendije, denarne socialne pomoči in vrtci seštevajo v nek družinski proračun pa se mi zdi, da ne moremo govorit o državi, ki je družinam naklonjena. Socialna politika ima čisto drug namen, saj je namenjena najšibkejšim in bi zato mogla bit izvzeta od ostalih dohodkov. To je potrebno ločit in to v NSi ves čas opozarjamo,« je povedala poslanka NSi.

Edina v razredu nisem dobila darila od Dedka Mraza

Spregovorila je tudi o tem, kako jo je v mladosti definirala kmečka družina, v kateri je živela. »Najbolj me je zaznamovalo, da smo bili mogoče nekoliko drugačni. Jaz sem rastla v družini, kjer nismo imeli niti otroških dodatkov. Mama je ostala doma na kmetiji in peljala naprej manjšo družinsko obrt. Ostali smo tudi brez pokojnine po očetu, tako da smo se res mogli preživljat s svojim delom. Zelo me je zaznamovalo, če odkrito povem, da sem bila v prvem ali drugem razredu in je bil v šoli dedek mraz, ki je bil seveda urejen preko sindikata. Ker smo bili iz kmetije pa še obrtniška družina, jaz kot edina v razredu nisem imela pravice do dedka mraza in se spomnim kako sem zaradi tega eno leto jokala. Drugo leto je mama plačala dedka mraza, da sem prejela enako darilo kot ostali otroci. To me je zelo zaznamovalo, predvsem po tem, ko mi je čez par let mama povedala, da  je za tega dedka mraza morala naknadno plačati,« je svojo zgodbo povedala Iva Dimic.

Naša bolezen ne sme biti stigma

Na koncu je spregovorila še o tem, da je pred malce manj kot letom dni dobila diagnozo, da ima raka na dojki. Vsem gledalcem je s tem, ko je spregovorila o svoji izkušnji želela povedati, da naj te bolezni ne potiskajo v ozadje.

»S to boleznijo se da živeti, ljudje naj teh stvari ne potiskajo nekam v ozadje. To ni stigma, ker nas je že toliko, da si rečeš, da je ta Onkološki inštitut že malo premajhen,« je povedala in dodala: »V tem času zaradi kemoterapij sem izgubila tudi lase. To je bilo težko soočenje, pa vendarle se mi zdi, da je to del mene, da sem si taka všeč in tako kot je rekla gospa Mojca Senčar, da lasje rastejo in da je želja in ljubezen do življenja tako velika, da premaga vse, tudi bolezen. To želim sporočiti tudi vsem gledalcem vaše televizije, da je to del nas, da je to del resničnega življenja in da se da živeti s tem in da naj imajo voljo, ker življenje je prečudovito, prelepo in naši odnosi, naši stiki z domačimi štejejo največ. Jaz v politiki pa bom poskrbela, da bom borka za boljši jutri, za več pravic bolnikom.«

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.