Iva Dimic: Primer Janković odstopa od sodne prakse, zato zahtevamo avtentično razlago zakona

DELI:
25.07.2017, NSi

»V NSi smo tudi zaradi odmevnega sodnega postopa proti Zoranu Jankoviću vložili predlog za sprejem avtentične razlage Zakona o kazenskem postopku. Želimo namreč preprečiti, da bi bili prikriti dokazi zoper njega in druge odmevne primere, uničeni zaradi napačne razlage časovnih rokov v postopkih,« je v uvodu v novinarsko konferenco dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

Dosedanja sodna praksa dopušča uporabo prikritih dokazov tudi po preteku dveh let

Spomnila je tudi na odgovor predsednika vlade Mira Cerarja oktobra 2016, ko ga je v poslanskem vprašanju vprašala, kaj se bo zgodilo, če bosta zastarala sodna postopka v primeru Bavčar in Janković. »Predsednik vlade je v svojem odgovoru zatrdil, da do zastaranja zagotovo ne bo prišlo. Bil je jasen in je dejal, da zastaranje pomeni nekaj, kar moramo v prihodnje do konca odpraviti, saj sleherni državljan čuti bolečino in jezo, kadar postopki takšne vrste zastarajo,« je navedla podpredsednica NSi in pojasnila, da bo Državni zbor kot zakonodajalec z avtentično razlago zakona tudi za vse nadaljnje primere odpravil dilemo, ali za uničenje prikritih dokazov velja instrukcijski rok ali pa prekluzivni.

Kot je dejala Iva Dimic, je do sedaj veljala sodna praksa, da je državni tožilec tudi po preteku dveh let po koncu izbiranja dokazov, še vedno lahko uporabil prikrite dokaze za kasnejšo vložitev obtožnega predloga oziroma obtožnice.

Bomo storili korak nazaj pri pregonu najhujših kaznivih dejanj?

»V Novi Sloveniji se sprašujemo, zakaj je sodnica ravno v tem primeru odločila drugače od ustaljene sodne prakse? Mi takšnemu neargumentiranemu spreminjanju ostro nasprotujemo, saj bo pomeni, da bo moral državni tožilec, v kolikor ne bo v tem času vložil obtožnice, po preteku dveh let prikrite dokaze uničiti. In to ne glede na vse okoliščine in fazo postopka,« je dejala Dimiceva in opozorila, da takšno ravnanje zagotovo ne bo povrnilo zaupanja v sodstvo, državljani pa bodo imeli še naprej občutek, da v naši državi veljajo dvojna merila. »Ne moremo spreminjati že ustaljene sodne prakse. Še posebno ne na enem samem odmevnem primeru. To bi bil velik korak nazaj pri uspešnem pregonu najhujših kaznivih dejanj,« je še dodala.