Iva Dimic ob novem družinskem zakoniku: Definicije družine ne moremo spreminjati iz dneva v dan

DELI:
07.03.2017, NSi

Na predlog vlade je pred poslanci nov družinski zakonik, ki med drugim ponovno spreminja definicijo družine. Iva Dimic je na seji parlamentarnega odbora v imenu NSi dejala, da je potrebno biti pri spreminjanju tovrstne zakonodaje zelo pozoren in previden, saj gre za definicijo družine in s tem za preurejanje temeljnih odnosov, ki gradijo našo družbo.

»Trdim, da definicije družine ne moremo spreminjati iz dneva v dan, saj gre za občutljive zadeve. Mislim, da je zato boljši malce bolj  konservativen pristop, saj ima eksperimentiranje na področju družine in družinskega življenja lahko katastrofalne posledice tako za posameznika kot za celotno družbo,« je opozorila poslanka NSi.

[blocktext align=”right”]Zakonska zveza med možem in ženo je naravna zveza, ki omogoča rojevanje otrok in ustvarjanje družine.[/blocktext]

Program NSi: Družina je središče in temelj družbe

V nadaljevanju svoje razprave je pojasnila, da smo krščanski demokrati julija lanskega leta k nastajanju novega družinskega zakonika pristopili z vso resnostjo in zato pripravili nabor šestih pripomb oz. izboljšav, ki so šle v smeri izboljšanja položaja otrok in bi pomenile temelj družinskega življenja. Ob tem je citirala tudi temeljni program NSi, kjer imamo krščanski demokrati zapisano: »Spoštujemo zakonsko zvezo med možem in ženo in podpiramo tradicionalno družino. Ljudje si na svoji življenjski poti želijo močno partnerstvo, ki zmore premagati tudi težave. Partnerstvo staršev je nosilni steber družine. Njegova kakovost ima velik vpliv na vzgojo otrok. Zakon je vrednota za dva človeka, ki želita biti dolgoročno skupaj, si deliti dobro in hudo ter biti na voljo in v pomoč drug drugemu. Zakonska zveza med možem in ženo je naravna zveza, ki omogoča rojevanje otrok in ustvarjanje družine. Družina je središče in temelj družbe. Zdrava družina omogoča najboljše možnosti za ljubeča razmerja, za rast vsakega posameznega člana in za vzgojo otrok. Želimo podpreti pomen in kakovost družinskega življenja kot enega izmed temeljev naše družbe in naše prihodnosti. Družina ima nenadomestljivo vlogo za posameznika, skupnost, narod in državo.«

Ob zaključku je še poudarila, da bi moral biti družinski zakonik namenjen zaščiti družine kot temeljne celice družbe in zato bi moral težiti predvsem k temu, da bi otrok imel ob sebi oba starša.