Iva Dimic: Nedopustno je, da obstajajo revni zaposleni

DELI:
12.09.2019, NSi

»Res grozna posledica razgradnje socialne države je to, da imamo skupino revnih zaposlenih. V NSi ponovno opozarjamo, da so neto plače v Sloveniji prenizke in da je razlika med seštevkom socialnih pomoči in minimalno plačo prenizka. Nedopustno je, da ljudje ne morejo preživeti s svojim delom, s svojo plačo. To je resnični poraz socialne države. In njim je treba pomagati. Nisem prepričana, da je dodatek za delovno aktivnost način, ki bi jim lahko vrnil dostojanstvo. Pogrešam celovito rešitev socialne politike,« je bila na odboru za delo jasna poslanka Iva Dimic.

Poslanka NSi je med drugim izpostavila leto 2012 in sprejem zloglasnega Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Anja Kopač Mrak je takrat kot državna sekretarka, kasneje dolgoletna ministrica, začela z razgradnjo socialne države. »Takrat so veliko izgubile predvsem revne samske upokojenke, ki so izgubile državne penzije, in velike družine, ker so bile ukinjene štipendije za mlajše od 28 let in obenem otroški dodatki za starejše od 18 let,« je poudarila Iva Dimic.

Spregovorila je tudi glede dodatka za delovno aktivnost, ki je po njenem mnenju sicer neka osnovna pomoč, ampak tudi pri tem ureditev ni pravična. »Nekateri so našli poti do uveljavljanja različnih socialnih transferjev. Predvsem revne upokojenke, pa tudi če so aktivne kot prostovoljke, pa do tega dodatka niso upravičene. Kako naj preživijo upokojenke z manj kot 300€? In teh ni malo,« je še povedala poslanka NSi.