Iva Dimic na nujni seji o varni hrani: Na prvem mestu mora biti človek, šele nato računica

DELI:
12.02.2019, NSi

»Ministrstvo za kmetijstvo mora zaščititi slovenskega potrošnika in tudi slovenskega kmeta. Na prvem mestu mora biti človek, šele nato računica,« je bila na današnji nujni seji odbora za kmetijstvo, ki smo jo zahtevali v NSi, jasna poslanka Iva Dimic.

Dodala je, da je novica o uvozu bolnega mesa iz poljske klavnice v Slovenijo argument več, da se začnemo zavedati odgovornosti o zagotavljanju kakovostne in zdrave hrane.

»Veliko govorimo o zadostni samooskrbi z varno in zdravo hrano. Premalo pa si prizadevamo, da bi z ukrepi spodbudili slovenskega kmeta k večjemu obsegu pridelovanja hrane. Kmetijska politika ne zna zagotoviti niti tega, da bi hrano odkupila od slovenskih proizvajalcev,« je bila kritična poslanka NSi.

Za varno hrano morajo sodelovati vse institucije

Povedala je, da želimo v NSi z razpravo na tej nujni seji pokazati na to, kako mačehovsko se ministrstvo za kmetijstvo loteva samooskrbe in posledično obnaša do slovenskih kmetov.

»Zavedati se moramo, da varna in kvalitetna hrana ni samoumevna. Za varno hrano morajo sodelovati vse slovenske institucije, ki se ukvarjajo s tem področjem,« je opozorila Iva Dimic in dodala:

»Skupna kmetijska politika in seveda tudi ministrstvo za kmetijstvo morata narediti več za pridelavo zdrave in varne hrane v Sloveniji. Lahko rečem, da se do tega področja obnaša nekoliko mačehovsko in našim slovenskim kmetom ne priznavajo cene pridelave ter preskrbe s hrano.«

 

V NSi smo zato odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlagali naslednja sklepa:

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Vlado Republike Slovenije, da pripravi predlog ukrepov, s katerimi bo zaščitil slovenskega potrošnika, tako da bo omogočal večjo samooskrbo in pridelavo zdrave in kakovostne slovenske hrane. Pri javnih zavodih, ki so dolžni upoštevati postopek javnega naročanja hrane, mora zagotoviti upoštevanje pogoja certifikata Slovenska kakovost.

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva Vlado Republike Slovenije, da zaščiti slovenskega kmeta tako, da sprejme ukrepe, ki bodo kmeta spodbudili k obdelavi zemlje in večji proizvodnji in pridelavi hrane.