ALI JE SLOVENIJA PRIPRAVLJENA NA MOREBITNO EPIDEMIJO KORONAVIRUSA?

DELI:
27.02.2020, NSi

Razsežnost epidemije koronavirusa v italijanskih deželah postaja resna in zaskrbljujoča. Najhuje je v italijanski pokrajini Lombardija kot tudi Veneto (Benečija), kjer so v preteklih dneh zaprli v karanteno mesto s 50.000 prebivalci. Ravno tako je blokirana cestna povezava z Milanom. Strah pred okužbo v Sloveniji je še večji posebno po potrditvi novih primerov okužb v sosednji Avstriji in na Hrvaškem. Na ministrstvu za zdravje kot tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da bo koronavirus prej ali slej zagotovo prišel tudi k nam.

V zvezi s tem bo poslanka NSi Iva Dimic v ponedeljek predsedniku vlade v odstopu Marjanu Šarcu postavila tudi ustno poslansko vprašanje o ukrepih, ki jih je vlada predvidela za boj proti morebitni epidemiji novega koronavirusa. Po podatkih ministrstva za zdravje so do danes testirali 44 oseb. Zaenkrat so bili vsi testi negativni, vendar na rezultate nekaterih testov še čakajo.

Predsednika vlade v odstopu bo zato Iva Dimic vprašala, kakšni bodo kratkoročni ukrepi za zajezitev primerov okužb in kako vlada sprejema napoved, da bo italijanski center za karanteno neposredno v bližini meje s Slovenijo? Prav tako želi odgovor na to, kaj vlada pripravlja kot odgovor na morebitno epidemijo, ki bi zahtevala večje število postelj in objektov za karanteno okuženih ter tistih, ki so bili v stiku z njimi. Poslanka NSi želi še pojasnila, kako je vlada ravnala v času, ko so iz Kitajske že pred meseci prihajali signali, da novega koronavirusa ne obvladujejo in je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že septembra opozarjala na prve primere okužb podobnih Sarsu.