IN MEMORIAM: IVAN BIZJAK (1956 – 2023)

DELI:
11.05.2023, NSi

Ivo Bizjak je bil krščanski demokrat s srcem in razumom. S srcem, ker je verjel, da mora opraviti dolžnost v slovenski pomladi, in z razumom, ker se je zavedal svojih sposobnosti.

Krščansko življenje je bilo temelj njegovega življenja, saj je bilo življenje s Cerkvijo in služenje v njej kot vsakdanji kruh. Tako je tudi v politiko vstopil z naročjem opravil in služb, ki so bile lahko administrativne ali voditeljske v razvejani dejavnosti slovenske Cerkve pred rojstvom demokracije. V demokratično politično delovanje je vstopil kot bogato popisan list, ki spoštuje principe političnega delovanja in se je pripravljen pogovarjati s političnim sopotnikom ali nasprotnikom.

Ker je tako dobro razumel principe političnega delovanja, kjer ima spoštovanje političnega nasprotnika visoko ceno, so mu bile po  prvih demokratičnih volitvah v stranki krščanskih demokratov in v tedanji trodomni skupščini zaupane naloge, ki so zahtevale jasno izražena politična stališča in obenem dialoško držo v razmerju do drugih političnih strank.

Tudi z njegovo trdno politično kulturo so tedaj krščanski demokrati oblikovali dragoceno ozračje za pripravljanje  slovenske osamosvojitve. Ivo je slovensko osamosvojitev razumel ne le kot začetek slovenske državnosti, ampak tudi kot temelj spravnega bivanja in delovanja. Takega razumevanja slovenske stvarnosti ni bil pripravljen potisniti na stranski tir tudi tedaj, ko je šlo za vprašanje politične funkcije ali položaja. Ostal je krščanski demokrat, saj so bili zanj postulati krščanske demokracije eden od temeljev odgovorne politike.

Gospodar življenja naj mu naklanja večno svetlobo v miru!

Nace Polajnar
nekdanji vodja poslanske skupine SKD

Foto: Mediaspeed