IN MEMORIAM: dr. Janko Čar (1932 – 2017)

DELI:
11.07.2017, NSi

Z žalostjo sporočamo, da je včeraj v 86. letu starosti umrl dr. Janko Čar, doktor jezikoslovja, literarni ustvarjalec ter dolgoletni član krščanskih demokratov in soustanovitelj občinskega odbora NSi v Slovenski Bistrici.

Rodil se je 11. februarja 1932 na Tinju na Pohorju. Po diplomi iz slovenskega in srbohrvaškega jezika ter književnosti je nekaj let služboval kot učitelj slovenskega jezika, nato pa je leta 1964 sprejel ponudbo asistenta za slovenski jezik na novoustanovljeni Pedagoški akademiji v Mariboru, predhodnici Pedagoške fakultete. Tu je ostal vse do upokojitve leta 1994, kjer je nato še nekaj let honorarno predaval. Presenečen je bil, da so mu zaposlitev na akademiji sploh ponudili, saj takratna oblast ni bila naklonjena njegovi družini, ki je gojila trdne krščanske vrednote. Krščanska etika je bila tudi sicer glavno vodilo v življenju dr. Janka Čara in temu življenjskemu prepričanju je bil vselej zvest, četudi marsikdaj v svojo škodo.

Dr. Janko Čar je bil član Nove Slovenije od njene ustanovitve in je leta 2000 skupaj s še nekaterimi somišljeniki ustanovil občinski odbor Nove Slovenije Slovenska Bistrica. S svojim  širokim znanjem ter moralno etičnimi  vrednotami je usmerjal politično delovanje krščanskih demokratov v občini Slovenska Bistrica. K temu so zagotovo pripomogle njegove bogate politične izkušnje, ki jih je pridobil ob slovenski osamosvojitvi in v stranki Slovenskih krščanskih demokratov. Na nivoju stranke je aktivno deloval v odborih za kulturo in izobraževanje ter za svoj dolgoletni angažma leta 2015 prejel tudi zlati znak Nove Slovenije. V letih 1994 – 1998 je bil predsednik občinskega sveta Slovenska Bistrica in dva mandata občinski svetnik.

Na lokalni ravni je bil poleg političnega delovanja zelo dejaven še na kulturnem in tudi na literarnem področju. Od leta 2000 je svojo ljubezen in navdušenost do kulture in lepe slovenske besede razdajal kot mentor Kulturnega društva Slomšek, na literarnem področju pa je izdal več pesmi, dramskih in satiričnih besedil  ter  recitalov. Bil je tudi predsednik Komisije za poimenovanje ulic. Ta je bila navdih za nastanek satiričnega dramskega besedila »Kako so v Butalah preimenovali ulice«,  ki je bilo večkrat zelo uspešno uprizorjeno v izvedbi njegovega Kulturnega društva Slomšek. Za svoje življenjsko delo na področju kulture je prejel zlato Romihovo plaketo in vrsto drugih priznanj občine Slovenska Bistrica, prav tako pa mu je občina Slovenska Bistrica podelila naziv častni občan.

Svojcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Žalna seja v Slovenski Bistrici

V spomin na častnega občana občine Slovenska Bistrica je v torek, 11. julija, v viteški dvorani Bistriškega gradu potekala žalna seja. Govornika sta bila predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak in župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar.