17. KONGRES NSi: GOLOBOVA VLADA JE SLOVENIJO ZAPELJALA V SLEPO ULICO, POTREBNO BO ODLOČNO UKREPATI

DELI:
18.11.2023, NSi

Nekaj več kot 350 delegatk in delegatov ter gostov se je zbralo v Horjulu na 17. kongresu NSi. »V ospredje vedno dajemo interese Slovenije in njenih ljudi,« je v osrednjem nagovoru poudaril predsednik NSi Matej Tonin in pri tem dejal, da je Golobova vlada Slovenijo zapeljala v škodljiv politični kaos.

»Treba je iskati izhod, a za to je na političnem parketu za zdaj premalo poguma, kar pomeni, da bodo vsi problemi počakali,« je dejal Tonin in ob tem naštel najbolj pereče težave, s katerimi se srečujejo državljanke in državljani. Izpostavil je, da ljudje veliko težje pridejo do zdravnika kot pred tremi leti, da mladi vse težje pridejo do svojega stanovanja, da se podjetja zaradi visokega davčnega primeža selijo v tujino, da bodo gospodinjstva plačevala še dražjo elektriko, Slovenija pa je dlje od drugega bloka JEK, kot je bila leta 2021. Opozoril je tudi na neprimerno migrantsko politiko trenutne slovenske vlade in na težave pri zagotavljanju varne hrane.

Navzoče je opomnil, da je v času krize in globalnih negotovosti identiteta stranke ključna. »Lahko smo ponosni na Novo Slovenijo, ki je programsko močna in trdna stranka. Imamo temeljni program, imamo gospodarski program, imamo zdravstveni program, danes pa predstavljamo še izhodišča za evropski program. NSi je uigrana ekipa, člani NSi so delovni, odgovorni in srčni ter bodo vedno delali za življenje, domovino in mir,« je poudaril predsednik NSi.

Celoten govor predsednika Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.

Navzoče je poleg župana Horjula Janka Prebila med drugim pozdravil predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je NSi podprl v prizadevanjih za stabilizacijo politične situacije v Sloveniji. V videonagovoru se je iz Bruslja javila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je opozorila, da je Evropa pred številnimi izzivi, ki potrebujejo pametne rešitve in trezne ljudi, ki jih bodo znali uveljaviti. »Letošnje katastrofalne poplave so še en dokaz več, da tudi Slovenija čuti podnebne spremembe,« je dejala in izpostavila pomen evropskega zelenega dogovora ter dodala, da vprašanje migracij v EU ni le varnostno, ampak tudi človekoljubno in razvojno vprašanje.

Janez Cigler Kralj: Dovolj je politične korektnosti

Kongres je nagovoril tudi vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kraljki je v nagovoru naštel dosežke poslanske skupine, med njimi je posebej izpostavil delo komisije DZ za nadzor javnih financ, ki jo vodi Jernej Vrtovec. Obregnil se je tudi ob evidentiranje delovnega časa, saj ta po njegovem mnenju dodatno obremenjuje gospodarstvo. »Uprimo se temu nesmiselnemu ukrepu štempljanja,« je pozval in dodal, da je čas politične korektnosti minil.  »NSi je slaba vest vladi, ki po pol leta mandata “nima kaj pokazati”, cena njihovih političnih igric pa je visoka« Glede pobud nekaterih posameznikov, da naj na desnici držijo skupaj, pa je dejal, da sta za to potrebna vsaj dva in dodal: »Držati skupaj pa ne pomeni ‘držati štange’ nekomu, da se bo krepil na račun NSi.«

Jernej Vrtovec: Namesto svobode so delovni ljudje dobili uzdo

»Iz dneva v dan nam vsiljujejo kulturni in vrednostni boj. Namesto svobode so delovni ljudje dobili uzdo. Ta vlada napada gospodarstvo in ga stiska okrog vratu, ljudem pa ne pusti, da bi ustvarjali in pripomogli k ustvarjanju blaginje,« je bil oster poslanec in predsednik Sveta NSi Jernej Vrtovec in dodal: »Novi obrazi  so vedno brez programa in vizije. Kljub temu da je želja po vladanju vedno velika, vedno znova ugasnejo in pridemo do velikega razočaranja.«

Vida Čadonič Špelič: Vlada ignorira stroko in kmete

Podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič je dejala, da v tem trenutku v državi nimamo veliko politikov, ki bi jih zanimalo kmetijstvo. »Tako kot predsednica odbora za kmetijstvo v državnem zboru žal nimam pravega sogovornika,« je bila kritična in dejala, da vlada kmeta razume kot razrednega sovražnika in jih zato hoče utišati. Opozorila je tudi na vladno ignoranco stroke pri sprejemanju zakonodaje kot na primer pri zakonu o zaščiti živali. »A ignoranca jih ne bo odvezala odgovornosti, ko se bo pokazala škodljivost njihovih odločitev,« je dodala.

 

Poleg številnih odlikovanj zaslužnim članicam in članom NSi  je kongres podelil naslov častnega člana Ignacu Polajnarju, in sicer za življenjsko delo v podporo krščanski demokraciji ter za bistven prispevek pri ustanovitvi in delovanju Nove Slovenije.

Razpravam ostalih poslancev in udeležencev 17. kongresa NSi lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku: