GOSPOD ŠAREC, V LETU IN POL VLADANJA SE NISTE ZAVZELI ZA BOLNIKE IN ODPRAVO ČAKALNIH VRST

DELI:
14.03.2020, NSi

»Tako stroka kot ministrstvo za zdravje pod vodstvom predsednika vlade Marjana Šarca, situaciji in razmeram niso bili kos. Gospod Šarec, v zadnjih mesecih vaše Vlade se je število bolnikov, ki nedopustno dolgo čakajo v čakalnih vrstah, povečalo na 75 tisoč. Primanjkovalo je zdravil za bolnike z rakom, bolniki še vedno prejemajo kemoterapije na hodnikih, kjer ležijo in se prehranjujejo. Javni zavodi se ukvarjajo s pomanjkanjem zdravstvenega kadra, pa tudi s pomanjkanjem zdravnikov in njihovim odhajanjem v tujino,« je v začetku razprave v državnem zboru povedala Iva Dimic.

Imeli ste moč in vpliv za rešitve, pa tega niste uporabili

Razprava je tekla glede odgovora Marjana Šarca na poslansko vprašanje poslanke NSi. »Na vaš odgovor, spoštovani predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, da imamo v Sloveniji več zdravnikov in zdravstvenega osebja, se je odzvala tudi Zdravniška zbornica, ki vodi evidence zdravnikov. Postavili so vas na laž. Tudi od obljubljenega zakona o dolgotrajni oskrbi je na žalost ostalo samo pri obljubah. V letu in pol vladanja, se niste zavzeli za bolnike in odpravo čakalnih vrst. Imeli ste moč in vpliv, da bi lahko rešili nevzdržne in človeka nevredne razmere na gastroenterološki kliniki, če bi od odgovornih zahtevali predloge rešitev in imeli dovolj veliko željo pomagati bolnikom, rakavim bolnikom,« je bila jasna Iva Dimic.

Na gastroenterološki kliniki je stanje nevzdržno

Dodala je, da so se bolniki iz omenjene klinike sami oglasili in povedali, daje v kleti klinike nevzdržno. Poleg težkega soočenja z boleznijo, ki jih je tja pripeljala, se soočajo še z neustreznimi razmerami, ki niso spodbudne. »Polni hodniki z bolniki, ki kihajo, kašljajo, jokajo, obupujejo. Na hodniku dobivajo obroke hrane, ker nimajo na voljo prostorov in sob. To ni primerno in ne ustreza standardom, spoštovanju človekovega dostojanstva in pravice do zasebnosti. Zdravila proti raku imajo poseben vonj, ki ni prijeten. V kletnih prostorih nimajo niti oken, da bi prostore lahko ustrezno prezračili. Take razmere so nevzdržne, ne samo za bolnike, ampak tudi za zdravnike in zdravstveno osebje, ki zdravijo in prevzemajo odgovornost,« je prepričana poslanka NSi.

Dodala je, da se v NSi zavedamo stisk vseh bolnikov. »Naše delovanje in prizadevanja so usmerjena k njim. Želimo izboljšati javno dostopno in učinkovito zdravstvo. Slovenija je prebogata država, da bi ljudje umirali v čakalnih vrstah. Bolniki morajo imeti pravico do zdravnika, ne pa pravico do čakalne vrste,« je dejala Iva Dimic.

Jožef Horvat: Kje je nova lokacija gastroenterološke klinike?

»Danes 209 tisoč ljudi čaka na pregled ali kakšno zdravstveno storitev, 75 tisoč ljudi, pa čaka nad dopustno dobo. Gospod Šarec, kolegica Iva Dimic se toliko bori za izboljšanje zdravstvenega sistema,  ker je imela tudi eno zelo hudo osebno izkušnjo. V vašem odgovoru na njeno vprašanje na decembrski seji ste dejali, da je poslopje gastroenterološke klinike staro in pod spomeniškim varstvom. A da poteka investicija na drugi lokaciji za razbremenitev teh prostorov. Šli smo preverjati, kje za božjo voljo je sedaj ta lokacija, kje poteka ta investicija in tega nismo našli. Sedaj je še priložnost, da nam to pojasnite,« je v razpravi dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Opozoril je tudi na pojav novega koronavirusa v Sloveniji v povezavi s stanjem na gastroenterološki kliniki. »Predstavljajte si bolnike, ki vsak dan stojijo ali pa sedijo na hodniku na gastroentereloški kliniki. Tam dobivajo terapijo in vmes udari koronavirus. Lahko rečete, da dramatiziram ali karkoli, ampak to je realno življenje,« je dejal Jožef Horvat.

Matej Tonin: Plačujemo zavarovanje, a dobimo le pravico do čakanja

»Kaj zanima človeka, ki zboli? Absolutno ga ne zanimajo naše ideološke razprave, absolutno ga ne zanima, kdo je bolj kriv za to v kakšni situaciji se je znašlo slovensko zdravstvo, ampak ga zanimata samo dve zadevi; prvič, kdaj bo prišel do zdravljenja in drugič, kdo bo to zdravljenje plačal,« je v razpravi dejal Matej Tonin.

Dodal je, da se NSi zavzema za javno zdravstvo, torej za zdravstvo, ki je vsem državljanom dostopno, ne glede na debelino njihove denarnice. »Vsi, ki plačujemo za ta zdravstveni sistem, na koncu ne dobimo pravice do zdravljenja takoj, ampak dobimo predvsem pravico do čakanja. Danes imamo javno zdravstvo, kjer predvsem čakaš, če pa želiš priti do zdravljenja na vrsto takoj, moraš pa plačati,« je dejal predsednik NSi.

Če je bilo zdravstvo v preteklosti vedno točka preloma, je predsednik NSi prepričan, da bo točka preloma tudi v tej novi vladni koaliciji. »Tukaj so zagotovo potrebni neki premiki naprej in bodite absolutno prepričani, da bo Nova Slovenija pri teh stvareh tudi novemu ministru konstantno gledala pod prste, spodbujala, predvsem pa prihajala s konkretnimi predlogi, kaj lahko storimo, da se sistem izboljšamo,« je še dejal predsednik NSi.

Aleksander Reberšek: Veliko pove že to, da se naš zdravstveni sistem ni spremenil od leta 1992

»Ko govorimo o zaskrbljujoč stanju v slovenskem zdravstvenem sistemu se je potrebno vprašati v čem je pravzaprav sploh problem. Imamo zdravstveni sistem, ki se ni spremenil že od leta 1992 in to veliko pove o tem. Zaradi takega sistema imamo dolge čakalne vrste, imamo slabo organiziranost zdravstvenega sistema in imamo korupcijo,« je na seji dejal poslanec Aleksander Reberšek.

Opozoril je, da je problem v slovenski največji zavarovalnici. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je namreč monopolist, plačnik storitev, nadzornik storitev in skrbnik storitev vse v eni osebi.

Prepričan je, da bi morali imeti takšen zdravstveni sistem, ki bi deloval podobno kot deluje trg za zavarovanje avtomobilov. »Morali bi imeti več zavarovalnic, s tem bi imeli večjo konkurenco. Če bi bila ta večja kot je sedaj, bi imeli nižje cene in tudi ne bi potrebovali dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,« je dejal poslanec NSi.

Tadeja Šuštar: Zdravniki so preobremenjeni in zasuti z delom

vir: DZ

»Na terena sem spoznala kakšno je stanje družinske medicine. Povsod so zdravniki preobremenjeni in zasuti z delom. Poleg 6 ali 7-urne ambulante na dan, se še vsak zdravnik po eno dve ali tri ure ukvarja z birokracijo po službi in to jih izčrpava,« je dejala poslanka Tadeja Šuštar in dodala še nekaj primerov skozi katere je pokazala na katastrofalno stanje našega zdravstvenega sistema.

»Vesela sem, da imamo danes to razpravo, da se vsi zavemo vseh problemov, ki jih ima zdravstvo. V NSi smo vložili predlog zakona za skrajšanje čakalnih vrst. Želim si, da na ta zakon ne bomo gledali z ideološkimi očali, ampak z očali pacientov, ki čakajo v vrstah,« je še poudarila poslanka NSi.