EKIPA NSi NA AGRI: NOVA SLOVENIJA JE GLAS SLOVENSKEGA KMETIJSTVA

DELI:
29.08.2023, NSi

Nova Slovenija se tudi letos predstavlja na že 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. S svojo prisotnostjo na tem dogodku želimo izraziti veliko podporo kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani, udeležba pa omogoča tudi neposreden stik in dialog s številnimi obiskovalci sejma in razstavljalci. Razstavni prostor NSi je danes obiskala tudi poslanska skupina NSi.

»V NSi smo danes prišli na sejem podpret slovenskega kmeta. Mi pridemo vsako leto, ne samo tisto leto, ko so volitve. Pridemo zato, ker podpiramo slovenskega kmeta. Zelo sem ponosna na našo Kmečko zvezo NSi, ki jo vodi Janez Beja in se trudi predlagati dobre zakonske predloge in nekaj narediti za slovenskega kmeta,« je zbrane pozdravila podpredsednica in poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

Vlada naj kmetom pri sanaciji ujme pomaga hitro in z ustreznimi ukrepi

Kot predsednica Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si tudi dr. Čadonič Špeličeva skupaj s kolegi poslanci želi, da bi naredili kaj koristnega za slovenskega kmeta. »V tem trenutku je gotovo to hitra pomoč po poplavah in po vseh ujmah, ki so se letos zgodile. Toda tisti, ki že dolgo časa živimo ali pa delamo s kmetijstvom menimo, da za kmeta naravne nesreče niso nekaj novega. Vsako leto se z njimi srečuje, samo do zdaj jih politika ni tako resno jemala. Od vlade zato predvsem pričakujemo, da od obljub in besed sočutja preide k hitremu in učinkovitemu ukrepanju za sanacijo posledic ujme,« je bila jasna poslanka.

Opozorila je tudi na dolgotrajne postopke pri izplačevanju odškodnin zaradi posledic suše. »Lansko leto je predsednik vlade nekako v tem času obljubil kmetom, da bo še v tem istem letu izplačana odškodnina za sanacijo posledic suše. Razočaranje je bilo zelo veliko – Izplačila so prihajala zelo pozno, letos se take napake ne smejo zgoditi.«

Predlagana koalicijska zakona o zaščiti živali in o kmetijsko-gozdarski zbornici sta žaljiva za slovenskega kmeta

Poslanka je tudi zgrožena nad vloženimi predlogi zakonov, ki so jih vložili poslanci koalicije: zakona o zaščiti živali in o kmetijsko-gozdarski zbornici. »Slovenskega kmeta so izzvali, da ga bodo od sedaj naprej nevladne organizacije naučile, kako se dela z živalmi. Ne samo naučile, ampak ga bodo tudi kontrolirale. Pravna služba državnega zbora je oba zakona dobesedno raztrgala. To je zakon za v koš za smeti, ne pa za na poslanske klopi. Zato prosim predlagatelje tega zakona in zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici, ki prepoveduje kmetu, da se javno izpostavlja, naj omenjeno zakonodajo umaknejo iz zakonodajne procedure. Slovenski kmet je očitno za to oblast izjemno nevaren,« je o škodljivi vsebini zakonov opozorila poslanka.

Čas je, da politika začne poslušati stroko in stopi korak nazaj in te zakone umakne iz procedure. »Ti zakoni so sramota za stroko, predvsem za pravno stroko, za kmetijsko in za veterinarsko stroko. Naj se napiše tak zakon, ki ga Slovenija in slovenski kmet potrebujeta. Še naprej pa lahko v NSi računate na zaveznika slovenskega kmeta in njegove modrosti. Zavedamo se, da nas slovenski kmet hrani,« je zaključila Čadonič Špeličeva.

Pri pripravi zakonodaje moramo stremeti k zaščiti slovenskega kmeta in kmetijstva

»Brez hrane ne moremo in zato je slovensko kmetijstvo in slovenski kmeti strateškega pomena. Dolžnost države je, da slovenskemu kmetu damo pravo veljavo in da se tudi v odnosu do Evropske unije odločamo za ohranitev kmetijstva,« je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Slovensko kmetijstvo je po mnenju predsednika Tonina ne samo zaradi globalnih okoliščin pred številnimi preizkušnjami. Slovenijo so prizadele uničujoče poplave, ki so prizadele številne kmete, ki jim je odneslo prav vse. »Mnogim bo potrebno pomagati, da se ponovno postavijo na noge. Prizadetim kmetom ne pomagajo nobeni razpisi in subvencije, tem kmetom je potrebno postaviti kmetije na novo. Samo tako bodo lahko še naprej kmetovali in se bo s kmetijstvom v Sloveniji sploh še kdo ukvarjal,« je prepričan Matej Tonin.