Država naj se vsaj nekoliko umakne iz davkoplačevalskih denarnic

DELI:
26.01.2018, NSi

Na današnji seji državnega zbora je Jožef Horvat ponovil stališče NSi, da le nizki davki poskrbijo za večjo blaginjo v Sloveniji. Na tak način bi vsak državljan dobil višjo neto plačo, razbremenili pa bi gospodarstvo in bili zanimivi za tuje investitorje. Zahteval je, da se država vsaj nekoliko umakne iz denarnic davkoplačevalcev.

»V NSi verjamemo, da je posameznik pri ravnanju s finančnimi sredstvi veliko bolj odgovoren in racionalen kot država, zato naj se na državo preko davkov prenese le omejen obseg sredstev, ki so nujno potrebna za delovanje njenih sistemov. Na drugi strani pa naj državljani obdržijo večji delež sredstev, ki so jih sami ustvarili s svojimi intelektualnimi sposobnostmi, podjetniškimi sposobnostmi in z delom,« je bil jasen Jožef Horvat.

Tak način delovanja naše države naj se ustavi

Na področju davčne obremenitve dela je Slovenija med državami z nadpovprečno visokim odstotkom dajatev. Medtem ko povprečje OECD znaša 36 %, je breme dajatev na delo v Sloveniji kar 42,7 %. »To se v praksi kaže tako, da z denarjem, ki so ga ustvarili naši ljudje, v preveliki meri upravlja država oziroma politika. Tudi tisti, ki prejemajo le minimalno plačo, morajo financirati visoko javno porabo države. V NSi zahtevamo, da se ta način delovanja naše države takoj ustavi. Tako bi rekli, da je treba politiko nekoliko umakniti iz denarnic naših davkoplačevalcev,« je izpostavil.

Vlada ni naredila nič, v NSi imamo rešitve

Analize kažejo na to, da tuji investitorji med največjimi ovirami za investiranje v Sloveniji vidijo prav obremenitev dela z davki in prispevki ter stroške dela, takoj za tem pa sledi obdavčitev dobičkov in dohodka ter davčni postopki.

»Vlada pa se kljub temu ni niti dotaknila resnega izboljšanja slovenskega davčnega sistema. Na drugi strani smo v NSi že večkrat predlagali znižanje davčne obremenitve dela ter povišanje neto plač za vse. S povišanjem splošne dohodninske olajšave na 7 tisoč evrov bi povprečni slovenski zaposleni dobil več kot 80 evrov višjo neto plačo na mesec. Z našo spremembo ureditve prispevkov bi zaposlenim z minimalno plačo povečali mesečni neto dohodek za 50 evrov,« je pred državnim zborom še enkrat ponovil rešitve NSi.

Rešitev, da mladi ostanejo v Sloveniji, so višje plače

Opozoril je tudi na problem eksodusa mladih izobraženih kadrov, ki prav zaradi višjih plač bežijo v bolj razvite države.

»Rešitev je, da jim tudi Slovenija ponudi višje plače, blaginjo in boljši standard. V NSi smo to že predlagali in za svojimi rešitvami trdno stojimo. Leva vladna koalicija kot argument proti našim rešitvam navaja proračunsko nevzdržnost. To je neverjetno,« je poudaril podpredsednik NSi.