DR. MATEJ KOLENKO O KASIRANJU KMETIJSKIH SUBVENCIJ

DELI:
21.02.2024, NSi

Kako zadnjih nekaj let uspešno kasiram kmetijske subvencije?

Ej, čist resno, pa še fajn je! Naj vam povem svojo zgodbo. V tej novi perspektivi skupne kmetijske politike 2028-2032 sem vstopil v vse mogoče ukrepe, ki se med sabo ne izključujejo in so na voljo. V večino ukrepov sem seveda vstopil že leta 2025 in takrat sem izvedel drastično spremembo na naši kmetiji. No, če se temu še sploh lahko reče kmetija. Takrat smo prodali vse specialne stroje za namakanje in pridelavo zelenjave, s kupnino odplačali stare kredite banki in začeli novo poglavje. Vleči subvencije!

Uspeva. Ne, ne pridelujemo hrane. Sploh ne. Oziroma samo in izključno za lastne potrebe. Ostalo pa delamo z minimalni stroški, toliko da izpolnimo ukrepe na papirju. Pšenice imamo včasih 3t/ha, včasih slabih 1000 kg/ha. Koruze nekje okrog 4 t/ha do 5 t/ha. Odvisno od letine. Nekaj malega zelenjave za lastno rabo in tu se zaključi. Že dolgo ne prispevamo niti odstotka k slovenski in evropski samooskrbi. Na njivah je bolj ali manj plevel, skrbimo le, da se preveč ne širi. Glavno kulturo sicer Sopotnik prepozna ampak jo na koncu mulčimo in zaorjemo. Za lastne potrebe seveda, pridelek pospravimo in shranimo. Tako leto za letom. Smo se navadili. Lepo kasiramo subvencije, kljub temu, da ne pridelujemo hrane. Povrh vsega, smo še bolj zdravi. Se ne sekiramo več, ali bo zraslo kaj ali ne. Ali bo poplava, suša, toča,… Subvencija lepo vsako leto, meseca marca pride na naš TRR. Da, živimo od subvencij!

No, verjetno ste že čisto na začetku dojeli, da je tale zgodba postavljena v prihodnost. Manjka pa čisto malo, da se uresniči. Pri mnogih kmetih. Zelo tanka je sedaj meja, da nas, kmete pripravijo do tega, da izgubimo razsodnost, čut do sočloveka, spoštovanje do hrane, zemlje. Samo iskrica nas loči do takšnega scenarija.

Ali je EU leta 1962 res zasnovala skupno kmetijsko politiko (SKP) zaradi tega? Ali smo pozabili, kaj se je dogajalo med leti 1939 in 1945 in zaradi česa je sploh nastala skupna kmetijska politika? Slabih šest dni so takrat možje potrebovali, da so se dogovorili o prvi verziji SKP. Najstarejši politiki Evropske unije, ki se je ohranila do danes! Njen prvotni namen je bil, da Evropa nikoli več ne bi bila več lačna. Da bi Evropa postala samooskrbna s hrano, da bi evropski kmetje bili vzor ostalemu svetu glede kakovostne pridelave hrane, glede razvitosti naših kmetij. Danes je od kmetijstva v EU odvisnih približno 40 milijonov delovnih mest. Ljudje, potrudimo se, da bo teh 33 centov na dan, ki jih  prispeva vsak državljan v proračun EU za kmetijsko politiko, porabljenih pametno. Ali pa raje teh 33 centov na dan namenimo temu, da bomo na evropskih policah imeli argentinsko in ameriško govedino, avstralsko jagnjetino, kitajsko svinjino…

Ne vem, ali so si gospodje Schuman, Adenauer, Monnet, Spinelli, De Gasperi in drugi predstavljali takšno Evropsko unijo … Da bi se izognili takšnim in podobnim scenarijem, mora biti Evropa blizu našim ljudem. Postati mora varna, samooskrbna, ne le na prehranskem področju. Postati mora konkurenčna!

Srečno Evropa!