Sporočilo kongresa EPP: Evropska unija nam zagotavlja prihodnost

DELI:
29.03.2017, NSi

Delegacija NSi v sestavi predsednica NSi Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, poslanec Jernej Vrtovec, mednarodni tajnik Valentin Hajdinjak, glavni tajnik Robert Ilc ter predstavniki podmladka NSi Federico V. Potočnik, Katja Berk Bevc in Julija Humar, se je udeležila dvodnevnega kongresa Evropske ljudske stranke na Malti, ki je bil posvečen zlasti razpravi o prihodnosti EU.

Delegati so ob robu razprav sprejeli tudi kongresno resolucijo z naslovom Evropska unija zagotavlja prihodnost, kjer so poudarili, da se je nujno spoprijeti s trenutno razdrobljenostjo Schengena in bolje varovati naše zunanje meje, odgovoriti na nedavni pritok beguncev in migrantov z enotnim, strateškim ukrepanjem ter ukrepati zoper politični in verski ekstremizem, ki se pojavlja v Evropi. V resoluciji so pozvali tudi k nujnosti dokončanja Ekonomske in monetarne unije ter spodbujanja zasebnih in javnih vlagateljev v razvoj in gospodarstvo.

POSNETEK NAGOVOROV NA KONGRESU EPP, 30. marec 2017:
https://www.facebook.com/epp.eu/videos/vb.48034275355/10154191290720356/?type=3

POSNETEK KONGRESNEGA DOGAJANJA, 29. marec 2017
https://www.facebook.com/epp.eu/videos/vb.48034275355/10154189529370356/?type=3

Kongres EPP na Malti je ponudil tudi priložnost za razpravo o evropski zunanji in varnostni politiki, razmerah v Evropski uniji in njeni soseščini, pa tudi o podjetništvu, gospodarstvu, ustanavljanju novih delovnih mest, kmetijstvu in varni hrani ter digitalni realnosti. Po mnenju Evropske ljudske stranke, katere skupna vizija je enotnost v raznolikosti, se mora Evropska unija osredotočiti na rešitve s pravo evropsko dodano vrednostjo, ki jih države članice same ne morejo zagotoviti. Predsednica NSi Ljudmila Novak in ostali člani delegacije so imeli ob robu kongresa EPP tudi nekaj bilateralnih srečanj.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin v pogovoru z Manfredom Webrom, vodjo poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Petro Porošenko, predsednik Ukrajine, se je predsednici NSi Ljudmili Novak in Mateju Toninu zahvalil za slovensko podporo teritorialni celovitosti Ukrajine.

V kongresni resoluciji, ki so jo sprejeli delegati, se je Evropska ljudska stranka med drugim zavezala k naslednjim ciljem:

Da bi zagotovili uspešno in trajnostno prihodnost, moramo storiti naslednje:

 • poudarjati nujnost postopnega pristopa k dokončanju Ekonomske in monetarne unije (EMU);
 • še naprej spodbujati zasebna in javna vlaganja, da bi zapolnili investicijsko vrzel; še naprej se pogajati z našimi gospodarskimi partnerji o uravnoteženih prostotrgovinskih dogovorih, ki spoštujejo norme in standarde Unije, da bi okrepili konkurenčnost in blaginjo;
 • vsak trg napraviti za del enotnega evropskega trga in zaustaviti razdrobljenost, da bi okrepili produktivnost;
 • še naprej delati na zapiranju mednarodnih davčnih vrzeli, da zagotovimo, da vsa podjetja, ne glede na velikost, plačujejo pravični delež davkov;
 • izboljšati socialno konvergenco znotraj Evropske unije, da bi zvišali življenjsko raven po vsej Uniji;
 • vlagati v mladino in učenje veščin kot del naših naporov za zmanjšanje ravni brezposelnosti po vsej Uniji;
 • spodbujati države članice, naj podpirajo revne in, kjer koli je to mogoče, podpirajo njihovo vrnitev na trg dela;
 • narediti delovno mesto varno in zdravo, tako da se ljudje čutijo cenjene in spoštovane, ne glede na starost, spol ali etnično pripadnost;
 • vztrajati, da fiskalne politike držav članic spoštujejo pravila Pakta stabilnosti in rasti, ki ima potrebno prilagodljivost, da podpira strukturne reforme in vlaganja;
 • dodatno okrepiti Ekonomsko in monetarno unijo, da zagotovimo, da je prilagodljiva in odporna ter da podpira ekonomsko konvergenco znotraj Evroobmočja;
 • vzpostaviti pravi digitalni enotni trg;
 • pospeševati sodelovanje med bolj razvitimi in manj razvitimi regijami, med mestnimi in podeželskimi območji ter spodbujati integracijo EU.

Da bi izboljšali varnostne razmere znotraj in zunaj naše Unije v prihajajočih letih, moramo storiti naslednje:

 • spoprijeti se s trenutno razdrobljenostjo Schengena in bolje varovati naše zunanje meje;
 • odgovoriti na nedavni pritok beguncev in migrantov z enotnim, strateškim ukrepanjem;
 • ukrepati zoper politični in verski ekstremizem v Evropi;
 • okrepiti odpornost na kibernetsko vojno in pripraviti odgovor EU na hibridno vojskovanje ter kibernetsko vojno;
 • dodatno izboljšati in razširiti operativne zmogljivosti novoustanovljene Evropske obmejne in obalne straže;
 • končati težke razmere v Siriji in stabilizirati okoliške države;
 • okrepiti sodelovanje EU na področju zunanje varnosti in obrambe;
 • podpirati obnovitev libijske državnosti in stremeti k spoštovanju človekovih pravic v Libiji.

Evropska ljudska stranka je največja in najvplivnejša stranka desnosredinskih strank na evropskem nivoju, ki vključuje kar 79 strank in partnerjev iz 41 držav, ima pa tudi največje število poslancev v Evropskem parlamentu. Na kongresu je sodelovalo preko 2.000 udeležencev, med drugim predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, 15 voditeljev držav in vlad, evropski komisarji in evropski poslanci ter številni drugi gostje.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz v pogovoru z Matejem Toninom o migracijskih tokovih preko Balkana.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz v pogovoru z Jernejem Vrtovcem.