DELA ZMOŽEN ČLOVEK NAJ DOBI DELO IN NE SOCIALNE POMOČI

DELI:
01.07.2022, NSi

Državni zbor bo danes, 1.7. glasoval tudi o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela, ki ga je vložila NSi. Predlog sta poslankam in poslancem predstavila vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj in poslanec Aleksander Reberšek.

Janez Cigler Kralj je poudaril: »Ljudem, ki težko pridejo do dela, želimo pomagati, da lahko pridejo do zaposlitve. Z enim stavkom bi povzel vsebinski namen tega zakona: zdrav in dela zmožen človek naj dobi delo ne pa socialne pomoči. In danes, ko v Sloveniji beležimo rekordno visoko zaposlenost, je to še toliko bolj pomembno«. Slovenska podjetja so pred velikim izzivom in potrebujejo nove zaposlene, da bi omogočili uspešno okrevanje gospodarstva v obdobju po epidemiji Covida in ruskemu napadu na Ukrajino, ki je povzročil nestabilne razmere v mednarodni skupnosti.

Vsi podatki in analize kažejo, da je v Sloveniji prisotnega preveč fiktivnega iskanja zaposlitve, ko vpisani v evidenco pridejo samo po potrdilo, da lahko še naprej ostanejo v evidenci brezposelnih. Temu je po besedah Cigler Kralj treba narediti konec.

Učinkovitejše vključevanje brezposelnih na trg dela in temeljitejši nadzor zlorab

Poslanec Aleksander Reberšek je izpostavil štiri ključne rešitve Novele zakona o urejanju trga dela. Za hitrejše vključevanje brezposelnih na trg dela in zmanjševanje brezposelnosti želimo zavodu za zaposlovanje omogočiti, da po šestih mesecih brezposelno osebo napoti na delovno mesto, za katero se zahteva dve stopnji nižja izobrazba glede na pridobljeno. Za dolgotrajno brezposelne osebe želimo na štiri leta podaljšati obdobje, ko so lahko vključene v program javnih del pri istem izvajalcu. Trenutno velja to za največ dve leti. Gre za skupino najbolj ranljivih brezposelnih oseb, ki le stežka pridobijo in ohranijo redno zaposlitev, invalide, osebe, starejše od 58 let.

Predlagamo tudi, da pritožba zoper odločbo prenehanja vodenja v evidenci brezposelnih oseb ne bi zadržala izvršitve. Tako bi se oseba, ki krši svoje obveznosti do zavoda za zaposlovanje, prenehala voditi v evidenci brezposelnih oseb na dan izdaje odločbe, ne pa šele po nekaj mesecih. Posledično bi brezposelne osebe prenehale prejemati denarno socialno pomoč kmalu po kršitvi, ne šele čez nekaj mesecev.