DAVČNE RAZBREMENITVE PRINAŠAJO VIŠJE PLAČE ZA VSE IN VEČ MOTIVACIJE ZA DELAVCE

DELI:
04.02.2022, NSi

Na novinarski konferenci so predsednik NSi in minister Matej Tonin, minister za delo Janez Cigler Kralj in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat spregovorili o akciji Višje plače za vse, s katero NSi pričenja z zbiranjem podpisov v podporo sprejetju novele zakona o dohodnini.

Naj ljudje razpolagajo s svojim denarjem

»NSi se drži preprostega recepta, da ljudje najbolje vedo, kako porabiti svoj denar in da bomo za prihodnost naredili največ, če bomo čim več zasluženega denarja pustili ljudem,« je na novinarski konferenci uvodoma poudaril Matej Tonin.

Zakon o dohodnini je blizu odločilnega glasovanja v državnem zboru, ki bi pomenil potrditev zakona. »Jasno pa je, da ljudje vsebine zakona ne poznajo, zato smo se v NSi odločili, da začnemo s posebno akcijo ozaveščanja o vsebini samega zakona. Oblikovali smo tudi spletno stran, na kateri si bodo ljudje lahko prebrali podrobnosti zakona in si izračunali svojo plačo. Poleg te spletne strani pa začenjamo tudi z zbiranjem podpisov v fizični in elektronski obliki. Ti podpisi bodo znak podpore državljanov, da si želijo, da bo zakon čimprej stopil v veljavo. Vabim vse državljane, da si pogledajo našo spletno stran in se prepričajo, da ta zakon prinaša veliko dobrega za vse državljane,« je dejal predsednik NSi.

Poudaril je, da če bo prišlo do referenduma, vabimo ljudi, da se ga udeležijo in izrazijo podporo temu zakonu. »Levica zahteve še ni umaknila, kar pomeni, da so višje plače še vedno blokirane. V kolikor bo Levica še vedno vztrajala pri svoji zahtevi, pa v parlamentu obstaja ustrezna večina, da referendumsko vprašanje prilagodimo. Da bo neodvisno, korektno in ustrezno, saj je sedaj zavajujoče, ter da bo referendum na isti dan kot volitve. To je edino logično in prispeva k dobri udeležbi. Je pa v našem interesu, da si v Levici premislijo in da čimprej pride do glasovanja,« je še dodal Tonin.

Cigler Kralj: Davčna razbremenitev je motivacija za delo

»Slovenija je država blaginje, ki jo ustvarjajo delavci, ki s pridnim delom prispevajo v državni proračun. V NSi menimo, da je prav, da jim ostane večji del plače in da bodo oni bolje vedeli, kako razpolagati z njim, kot pa država. Spremembe zakona o dohodnini prinašajo tudi pomembne posledice za trg dela. V NSi verjamemo in trdno stojimo za dejstvom, da zdrav človek potrebuje delo, ne pa socialne pomoči. Zaradi premajhne razlike med minimalno plačo in socialno pomočjo ne moremo motivirati ljudi, da bi šli delati. Davčna razbremenitev plač pa pomeni tudi, da bo  razmerje med plačami in  minimalno plačo višje, zato bodo ljudje bolj motivirani za delo,« je dejal minister Janez Cigler Kralj.

Poudaril je tudi, da zakon prinaša tudi pomembno seniorsko olajšavo. Veljala bo za vse starejše od 70 let. »Višina neobdavčene pokojnine bi bila po novem 1430 evrov mesečno, sedaj, ko seniorske olajšave nimamo, pa je pri 1173 evrov. Česar si ne vzame država pri pokojninah, ostane upokojencem,« je še dejal minister za delo.

Horvat: Država si od našega dela vzame preveč

»Slovenske plače so med najbolj obremenjenimi z davki med državami OECD. To pomeni, da si država od našega dela vzame preveč. Z novim zakonom bodo višje plače zaradi dviga splošne dohodninske olajšave prejeli vsi zaposleni,« je dejal Jožef Horvat.

Poudaril je, da slovenskemu delavcu s povprečno plačo od njegove bruto plače ostane zgolj 66%. Izpostavil je tudi, da spremembe zakona prinašajo tudi novo olajšavo za vse, ki opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči. »Zakon o dohodnini prinaša tudi novo olajšavo v višini 1500 evrov za vse, ki prostovoljno ter nepoklicno opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči že vsaj 10 let. Skupaj z dvigom splošne olajšave se bo položaj gasilcev občutno izboljšal. Če bo zakon sprejet, bo prostovoljni gasilec pri povprečni bruto plači že naslednje leto prejel 54 evrov višjo mesečno neto plačo oz. 650 evrov – s tem si bo lahko privoščil skromen dopust. Gasilci skrbijo za našo varnost. V Novi Sloveniji smo prepričani, da je hvaležnost pomembna, vendar morajo biti za svoj trud tudi primerno nagrajeni,« je še poudaril poslanec Horvat.