Članstvo v zvezi Nato za Slovenijo pomeni cenejšo obrambo

DELI:
09.06.2017, NSi

“Ni čudno, da Združena levica odpira temo našega članstva v Natu, saj smo tik pred volitvami. Zdi pa se mi skrajno neodgovorno, da naš obrambni sistem in naše zavezništvo v Natu izkoriščajo za poceni nabiranje političnih točk. To je zame preveč resna tema,” je na seji odbora za obrambo povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in dodal: “Prav bi bilo tudi, da v Združeni levici povejo, da tudi nevtralnost stane in da moramo svojo vojsko prav tako plačati.”

V nadaljevanju svoje razprave je pojasnil, kako članstvo v zvezi Nato za Slovenijo pomeni cenejšo obrambo ter kako slabo skrbimo za svojo vojsko.

Tonin: Naša država je najslabša pri investicijah v vojsko

Poslanec NSi se je obregnil tudi ob izjave, da za obrambo v naši državi namenjamo preveč. “Ali res za obrambo namenjamo preveč? Slovenija naj bi po zadnjih podatkih namenjala 1,02 odstotka BDP za obrambo. Za nami je na lestvici zgolj še 5 držav, vse ostale nas v obrambnih izdatkih prehitevajo. Še bolj pomemben je podatek, koliko namenimo za investicije v vojsko. Tam smo najslabši, saj namenjamo le 1 odstotka obrambnega proračuna,” je opozoril Matej Tonin in dodal:

»Še vedno trdim, da se članstvo v zvezi Nato splača, saj je zaradi tega obramba za našo državo cenejša. Države, ki so nevtralne za obrambo namenjajo precej več denarja, kot Slovenija. Zato je velika laž to, da bo izstop iz zveze Nato rešil vse naše probleme.« Opozoril je tudi na primere Avstrije, Finske, Irske in Švedske, ki so sicer nevtralne, a za obrambo dajejo veliko več denarja kot Slovenija.

Ministrstvo naj pripravi belo knjigo o obrambi

Vodja poslanske skupine NSi je spregovoril tudi o sedanjem stanju v slovenski vojski. “Slovenska vojska životari. Izgubila je 50 odstotkov sredstev, investicije stagnirajo, kadri pa odhajajo. Struktura vojske je že prej bila slaba, zaradi vsega tega pa se še poslabšuje,” je povedal Tonin in predlagal odboru dve pobudi: “Zaradi takšne situacije v slovenski vojski dajem pobudo obrambnemu ministrstvu, da pripravi belo knjigo o obrambi. V njej bi lahko zapisali, kaj Slovenija potrebuje, kaj si sploh lahko privoščimo in kaj si ljudje želijo. Mislim, da bi se morali o teh stvareh odprto pogovarjati. Predlagam pa tudi sklep, da vlada spoštuje zaveze sprejete v Walesu leta 2014 in da se obrambni proračun do leta 2024 dvigne na 2 odstotka BDP.”