CIGLER KRALJ: VLADA NAJ ENERGETSKI ZAKON UMAKNE, SAJ UVAJA ŠKODLJIVE PREPOVEDI

DELI:
26.01.2024, NSi

»Nova Slovenija je za razumen zeleni prehod. Vlada zelenega prehoda nikakor ne sme izvesti na plečih ljudi, ki so že tako ali tako obremenjeni z inflacijo, draginjo in davčnimi obremenitvami. Po mnenju Nove Slovenije mora zeleni prehod temeljiti na realnih tehnologijah in inovacijah. Osredotočiti se moramo na proizvodnjo zadostne količine stabilne, čiste in cenovno dostopne električne energije ter geostrateško razpršenost oskrbe z zemeljskim plinom, ne pa na administrativne prepovedi in vedno nove dajatve,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Zeleni prehod mora biti priložnost za slovensko gospodarstvo, ki mora postati agilno, inovativno in visoko konkurenčno. S tehnološkim prebojem, jedrsko energijo in z inovativnimi rešitvami lahko pomagamo globalnemu svetu k čistejšemu okolju. »Vse to pa v predlaganem vladnem energetskem zakonu močno pogrešamo, v njem se na žalost žal uvajajo administrativne prepovedi in vedno nove dajatve,« je poudaril Cigler Kralj.

Gre za popolnoma napačen pristop, ki bo prizadel podeželje, srednji razred in najbolj ranljive skupine

Po predvideni časovnici redne seje bo energetski zakon v prvi obravnavi obravnavan v sredo prihodnji teden. »Vlada z zakonom želi z julijem 2024 v novogradnjah prepovedati ogrevanje na plin in lesno biomaso v strnjenih naseljih. V obstoječih stanovanjskih stavbah pa želi ogrevanje na plin in lesno biomaso močno omejiti. Gre za popolnoma napačen pristop, ki bo prizadel podeželje, srednji razred in najbolj ranljive skupine,« je opozoril vodja poslanske skupine NSi.

Ko smo v Novi Sloveniji opozorili na te škodljive predlagane ukrepe, so se v javnosti vrstili burni odzivi državljank in državljanov. »Slovenija je skoraj 60 odstotno pokrita z gozdom, torej z lesno biomaso. Lesna biomasa je eden bolj trajnostnih obnovljivih virov, ki ga uporabljamo za ogrevanje in proizvodnjo toplotne energije. Neumno bi bilo ljudem prepovedati ogrevanje na takšen način,« je poudaril in nadaljeval: »Kot alternativa se predlaga ogrevanje s toplotnimi črpalkami. Prebivalci bodo tako postali nevarno odvisni od proizvodnje in distribucije zadostnih količin električne energije ter gibanja cen na elektro-energetskih trgih. Na drugi strani se uporabo lesne biomase kot strateške surovine, s katero smo oskrbno samozadostni, poskuša na različne načine čim bolj omejevati.«

Po besedah Janeza Ciglerja Kralja vse bolj očitno postaja, da zasebni interesi ključnih vladnih predstavnikov vplivajo na oblikovanje prihodnje energetske politike Slovenije. »Z različnimi zakoni in sistemi spodbud se želi agresivno uvajati nekatere obnovljive vire energije, predvsem fotovoltaika, drugi energetski viri pa so postavljeni v ozadje, na primer jedrska energija, ali se jih poskuša celo prepovedati – na primer zemeljski plin, lesna biomasa. Prisilna solarizacija in uvajanje toplotnih črpalk za ogrevanje gospodinjstev, kar logično prinaša veliko odvisnost od električne energije, sledi poslovnim interesom določenih vplivnih energetskih skupin v tej državi,« je bil jasen.

Vlada naj zakon umakne in izboljša

V Novi Sloveniji trdimo, da je obstoječi predlog energetskega zakona zgolj prvi korak v smeri popolnoma zgrešene energetske politike Slovenije, v prihodnosti pa bodo sledili novi, še bolj drastični ukrepi, ki bodo prebivalstvo in gospodarstvo silili v smer solarizacije in povečane uporabe električne energije. »Ljudje morajo imeti svobodno izbiro, na kakšen način se bodo ogrevali – tega jim ne more na tako radikalen način odrejati država pod pritiskom zelenega aktivizma in določenih vplivnih energetskih skupin. V NSi predlagamo, da si vlada slab teden pred obravnavo tega zakona v parlamentu vzame čas za razmislek, naj v tem času zakon umakne iz obravnave. Naj iz tega besedila odstrani te lahko rečemo škodljive prepovedi kurjenja in ogrevanja na lesno biomaso in na zemeljski plin ter naj ga nato ponovno vloži – brez teh prepovedi in v dobro državljank in državljanov,« je zaključil vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.