ČAS JE ZA VZPOSTAVITEV MOČNE IN OPERATIVNE OBRAMBE EVROPE

DELI:
03.09.2021, NSi
vir: MORS

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta se na skupni novinarski konferenci na Brdu pri Kranju strinjala, da mora Evropska unija okrepiti strateško avtonomijo. EU namreč ima sredstva, s katerimi bi lahko naslovila to vprašanje, vendar je potrebna politična volja.

Obrambni ministri so se na zasedanju, ki je potekalo v okviru slovenskega predsedovanja, strinjali, da izkušnje iz Afganistana kažejo na nujnost pospešitve izgradnje obrambnih in vojaških zmogljivosti EU s ciljem zagotavljanja strateške avtonomije. Temelj teh prizadevanj bo nastajajoči strateški kompas, ki bo podal smernice tudi za področje krepitve odpornosti na krize.

»Skoraj vse države članice se strinjajo, da moramo okrepiti našo sposobnost, da delujemo samostojno, ko in kjer je to potrebno«, je na novinarski konferenci po neformalnem zasedanju obrambnih ministrov EU dejal Borrell.

Zamisel o evropskih silah za hitro odzivanje, ki bi lahko štela okoli 5000 vojakov, bo po Borrellovih besedah pomemben del strateškega kompasa, ki je sicer eden ključnih procesov za doseganje večje strateške avtonomije Evrope.

“Imamo denar, in če imamo politično voljo, da v prihodnjih letih zgradimo tudi te nujno potrebne zmogljivosti za avtonomno delovanje, tudi v zelo zahtevnih območjih, potem smo tukaj naredili definitivno korak naprej,” je dejal Tonin.

Sam je že danes videl velik napredek. Posamezne države članice so namreč napovedale, da bodo predlagale, kako spremeniti obstoječe mehanizme, da bodo omogočali hitrejše politične odločitve in hitrejšo intervencijo. “In to vsekakor je korak naprej, da bo s strani držav članic prišel konkreten predlog, in če bo sprejemljiv za vse članice, potem imamo konkretno rešitev,” je izpostavil.

Še več pa je predsednik NSi povedal v intervjuju za spletni medij Euractiv.