ČAS JE, DA SE OZREMO NA DOSTOJANSTVO IN POMOČ SOČLOVEKU

DELI:
25.11.2021, NSi

»Na dolgotrajno oskrbo v Sloveniji čakamo že več kot 20 let. Vse evropske države so že pred časom sprejele sitem dolgotrajne oskrbe in sedaj je čas, da vendarle do dolgotrajne oskrbe pridemo tudi v Sloveniji. Smo starajoča se družba. Nimamo krovnega zakona in moramo poskrbeti za dostojanstvo človeka,« je v oddaji 24 ur zvečer dejala poslanka Iva Dimic.

Poudarila je, da imamo sprejet proračun za leto 2022, 2023, ki bosta financirala že praktično obstoječo dolgotrajno oskrbo, ki jo imamo že sedaj. »V prihodnje pa se bo oblikovala tudi dolgotrajna oskrba na domu, ki bo po letu 2024 zaživela, do takrat je potrebno sprejeti zakon o zagotavljanju sredstev za dolgotrajno oskrbo. Zavračam očitke, da dolgotrajna oskrba nima kritja, zaenkrat bo financirana iz javnih sredstev. Veselim se, da bo ta zakon sprejet, saj bodo ljudje lahko prišli do dolgotrajne oskrbe, do oskrbe na domu. Res je čas, da se ozremo na dostojanstvo človeka, na pomoč sočloveku, starejšim,« je dejala poslanka NSi.

Poudarila je, da bo z zakonom formalno priznano vse tisto delo, ki ga svojci, starejši, otroci, žene, možje nudijo družinskemu članu, ki potrebuje dolgotrajno oskrbo. »Oskrbovalec družinskega člana bo zdaj dobil neko formalno priznanje, dobil bo celo 1,2-kratnik minimalne plače nagrade, plus 21 dni oskrbnine. Ta zakon dejansko rešuje najglobje stiske vseh tistih, ki so se odločil, da bodo skrbeli za svoje svojce doma. Moram reči, da Slovenci smo močno navezani na svoj dom, mogoče se v tem razlikujemo od evropskih sodržavljanov. Ta zakon pa odgovarja ravno na to slovensko posebnost. Mislim, da je to velik korak naprej,« je dejala Iva Dimic.