BOLJE JE SPREJETI POPRAVKE VOLILNIH OKRAJEV, KOT PA DA SE NEUSTAVNO STANJE NADALJUJE

DELI:
16.02.2021, NSi

»Ustavni sodniki so ugotovili, da je razlika med najmanjšimi in največjimi volilnimi okraji v državi po številu volilnih upravičencev prevelika in se še povečuje. S tem je vlado in državni zbor postavilo pred politično izjemno težavno nalogo. V NSi smo na pogovorih, ki jih je vodil predsednik republike, od vsega začetka zagovarjali predlagano rešitev, ki prinaša ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. Še vedno smo prepričani, da bi na ta način najbolje odpravili ugotovljene protiustavnosti, ki jih je ugotovilo Ustavno sodišče,« je v stališču ob spremembah volilne zakonodaje povedal poslanec Blaž Pavlin.

V parlamentarno proceduro je bil zato kar dvakrat vložen zakon o volitvah v državni zbor s katerim se je želelo ukiniti volilne okraje, ki pa v obeh primerih ni dobil zadostne podpore. »Poslanci NSi smo predlog zakona obakrat podprli. Prepričani smo, da bi ob morebitnem tretjem glasovanju predlog za ukinitev volilnih okrajev prejel še manjšo podporo, zato je bilo potrebno iskati druge rešitve za uveljavitev odločbe ustavnega sodišča. NSi je namreč vedno zagovarjala, da je odločbe ustavnega sodišča treba spoštovati,« je izpostavil poslanec NSi.

Poudaril je, da bi, če bi volitve izvedli po veljavni zakonodaji, vsekakor lahko pod vprašaj dali legitimnost volitev. »Ta dvom je vsekakor potrebno odpraviti, tudi v luči vse manjšega zaupanja državljanov v politiko, ki se kaže vse nižje volilni udeležbi zadnjih volitvah. Predlagane spremembe okrajev, ki so jih predlagali poslanci SDS, SMC in DeSUS so vsekakor minimalistične, sledijo pa odločbi Ustavnega sodišča in so verjetno tisti minimalni kompromis, ki lahko dobi podporo v tem sklicu državnega zbora. V NSi smo prepričani, da je bolje, da se danes sprejme te popravke meja volilnih okrajev, kot pa da še naprej pustimo neustavno stanje in gremo v takem stanju celo na volitve,« je še dodal Blaž Pavlin.