Bo koalicija zbrala dovolj poguma in spoštovala odločbo ustavnega sodišča?

DELI:
15.12.2017, NSi

»V NSi smo navajeni, da koalicija zavrne mnoge naše dobre predloge. Prosim vas, da zaradi takšnih nespametnih običajev ne kaznujete otrok in njihovih staršev. Svojim otrokom želijo dati samo to, za kar menijo, da je zanje dobro in kar jim omogoča ustava,« je bila ob obravnavi Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja jasna predsednica NSi Ljudmila Novak.

Kje je spoštovanje pravne države in odločb sodišč?

Koalicija se namreč požvižga na odločbo Ustavnega sodišča izpred treh let, ki jo je skušala zaobiti celo s spremembo Ustave. »Ali je to spoštovanje pravne države? Ali je to etično in moralno ravnanje? Vlada pa se požvižga na svoje državljane in na pravico do brezplačnega šolanja osnovnošolskih otrok. S tem kaznuje starše teh otrok, ker so izbrali javno veljavni osnovnošolski program, ki se izvaja v zasebni šoli. To jasno kaže na to, da za vladajočo politiko naši državljani niso enakovredni,« je bila kritična Ljudmila Novak.

Koalicija zavaja javnost

Predsednica NSi je opozorila, da imamo v Sloveniji imamo 6 takšnih zasebnih šol, ki bi morale biti za nas posebno dragocene, saj vnašajo v šolski prostor drugačen pedagoški pristop in s tem celo bogatijo slovensko šolstvo. »Nasprotniki uresničitve odločbe ustavnega sodišča zavajajo javnost, ko pravijo, da gre za financiranje zasebnih šol. To ne drži, saj gre za financiranje javnoveljavnega osnovnošolskega programa, ki ga zasebna šola le izvaja. Vse to kar država predpiše kot obvezni program, ki ga morajo ponuditi vse šole in se financira v državni šoli, mora država financirati tudi v zasebni šoli. Izvajanje drugih vsebin, ki pa predstavljajo nadstandard, pa morajo plačati starši v obliki šolnine,« je še razložila.

Podprli bomo le 100 odstotno financiranje

Kakršnokoli znižano financiranje  je v nasprotju z odločbo Ustavnega sodišča in zmanjšuje že pridobljene pravice, zato bi bil takšen zakon že ob sprejemu ustavno sporen. »V NSi bomo zakon podprli le v primeru, če bo sprejet naš amandma, po katerem bo država 100 % financirala obvezni program, ki je v tem zakonu umetno razdeljen na dva dela. Ukiniti želite javno financiranje jutranjega varstva popoldanskega bivanja in dodatnega ter dopolnilnega pouka otrokom v teh šolah. Izrazito nesocialna poteza,« je pokazala Ljudmila Novak.