Aleksander Reberšek: Uvedba davka na digitalne naprave je zgrešena

DELI:
27.09.2019, NSi

»Prispevek na digitalne naprave je zgrešen, sedanji način pa je preživet. Uporabniki morajo plačevati za storitve, ki jih niso naročili in jih morda sploh ne uporabljajo, ali jih celo ne želijo uporabljati,« je v svoji razpravi na seji parlamentarnega odbora za kulturo dejal Aleksander Reberšek, ki je izrazil nasprotovanje novemu digitalnemu davku, ki ga skuša uveljaviti RTV Slovenija.

»NSi kot krščansko demokratska sredinska stranka razume oboje, tako tiste, ki so zaposleni na RTV, kot državljane, ki so uporabniki javnega servisa. Zato želimo s to današnjo razpravo pomagati pri rešitvi problema,« je uvodoma dejal Reberšek, ki je izpostavil, da RTV ni navadno medijsko podjetje in ima poseben kulturni pomen. »Vse lepo in prav. Ravno zaradi tega pa nastajajo problemi. Praktično vam ni treba biti konkurenčen na trgu, ni vam treba skrbeti za racionalno poslovanje, ko ti zmanjka denarja, se pač odločiš, da boš obvezni prispevek dvignil za nekaj odstotkov,« je bil kritičen poslanec NSi in dodal:

»V NSi se ne vtikamo v uredniško politiko, se nikoli nismo in se ne bomo, prav tako tudi ne v programske odločitve. Nam je pa zelo v interesu, da RTV kot javni servis deluje v javnem interesu transparentno in gospodarno. Mislim, da ni nikogar med nami, ki se ne bi strinjal, da je RTV potrebna reorganizacije in optimizacije. Zakaj delajo projekte na televiziji ljudje, ki tam niso zaposleni, ko pa je dovolj zaposlenih?« je predstavnike RTV vprašal Reberšek.

Reberšek: RTV Slovenija naj se reorganizira in najde notranje rezerve

Pojasnil je, da se v NSi zavedamo, da je RTV Slovenija javni servis in je mnogo več od samo informativnega in zabavnega programa. »Kar pomeni, da popolnoma razumem, da delate vsebino, ki ni nujno tržno zanimiva, je pa potrebna za naše gledalce. Razpolagate z zelo obsežnim arhivom, posnetkov, ki so v resnici kulturna dediščina našega naroda in so v tem smislu neprecenljivi. Kljub temu, pa imate veliko notranjih rezerv, s katerimi bi lahko izboljšanje poslovanje in poslovne rezultate, ne pa da pomanjkanje, slabo finančno stanje takoj prevalite na državljane. V bistvu gre pri dvigu naročnine za 7,84% v največji meri ravno zaradi plač zaposlenih,« je še dodal in v nadaljevanju predstavil več rešitev za finančno situacijo RTV:

»Razmisliti je potrebno o tem ali obstoječa stavba odgovarja potrebam sodobne RTV? Kolikor smo seznanjeni, se ne morete več širiti, ob  tem pa veliko produkcije snemate v najetih prostorih. Je to racionalno in smiselno?

Imate ogromno produkcije, ki bi jo lahko dali na trg in s tem izboljšali poslovne prihodke. Dokumentarce, ki jih ustvarite, dajte na trg in z njimi zaslužite.

Ali razmišljate o razvijanju svojega formata oddaje, kdaj ste nazadnje naredili kakšen svoj format? Lahko bi zaslužili s prodajo licenc za lastne kvalitetne oddaje.

Tehnološko bi se morali posodobiti iz klasične satelitske distribucije signala na IP. Tukaj se da veliko privarčevat.«

Na koncu je predstavnike RTV-ja pozval, da razmislijo tudi o digitalizaciji, o ki smo jo v NSi predlagali kot področje za tretji nacionalni konsenz. »Tudi vi lahko sodelujete, tukaj imate še veliko poteniciala v vseh pogledih. Ustvarjanje, distribucija, arhiviranje. Tukaj se da veliko privarčevati,« je dejal Reberšek.

Na seji se je tudi pokazalo, da je NSi s sklicem nujne seje zaradi poskusa uvedbe digitalnega davka (plačilo RTV prispevka za vse lastnike računalnikov, tablic ali pametnih telefonov) očitno odprla pravo temo. Velika večina razpravljavcev na seji odbora se je namreč strinjala, da ni prav, da RTV prevali breme slabih poslovnih rezultatov na zavezance za plačilo prispevka. To ni vzdržen način. Poleg tega se je večina razpravljavcev strinjala, da je zakon o RTV Slovenija zastarel, posledično tudi sistem plačila RTV prispevka in da ne sodi v sodobno digitalno družbo.