Aleksander Reberšek: Humanitarne akcije niso dovolj, poskrbeti moramo za vsakega bolnika

DELI:
16.10.2019, NSi

»Dobrodelne akcije za bolnike z redkimi boleznimi so test naše človekoljubnosti in solidarnosti. Prav je, da jim kot posamezniki in družba pomagamo in skupaj priskočimo na pomoč,« je o problematiki redkih bolezni na odboru za zdravstvo povedal poslanec Aleksander Reberšek. Prepričan pa je, da je potrebno sistemsko poskrbeti za vse bolnike z redkimi boleznimi, ki jih je v Sloveniji približno 120 tisoč.

Opozoril je na to, da teh bolnikov ne smemo prepustiti samo dobrodelnim organizacijam, ampak moramo na sistemski ravni poskrbeti zanje, da ne bomo reševali vsak primer posebej. »Gasilske akcije, ki se jih gremo, so nedopustne, zato zahtevamo od vlade, da se problema bolnikov z redkimi boleznimi loti resno in takoj. In zakaj je potrebno to storiti? Zaradi tega, ker si vsak bolnik zasluži najboljšo oskrbo, ki mu jo družba lahko nudi.  Do sedaj se je izkazalo, da so zaradi izdatne medijske podpore nekateri primeri bili uspešni in smo kot narod stopili skupaj in pomagali. Nekateri pa nimajo te sreče. Poskrbeti moramo tudi za ostalih 120 tisoč ljudi, ki so zaradi redkosti bolezni prizadeti,« je prepričan poslanec NSi.

Od ministrstva in ZZZS pričakuje odgovore in rešitve, na kakšen način boste sistemsko rešili financiranje zdravil za redke bolezni, ki niso registrirane v naši državi ali v EU. »Kje so ovire in kaj boste storili, da teh ovir ne bo več, da to ni mogoče izvesti na podlagi dosedanje zakonodaje in pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, če naš sistem temelji na solidarnosti? Zakaj sta to lahko storili Nemčija in Španija? Menim, da bi zdravstvena blagajna morala kriti stroške zdravljenja in zdravil vsem, ki imajo redke bolezni, saj ti še toliko bolj potrebujejo našo skrb in pomoč. Ker so zdravila zanje, če sploh so, draga, je to še toliko bolj upravičena naloga,« je pojasnil Aleksander Reberšek.

Zakonec svoje razprave je dodal še to, da se v Sloveniji letno zaradi različnih oblik korupcije v javnem in zasebnem sektorju letno izgublja med 1,5% in 2% BDP, kar pomeni skoraj milijardo evrov. »To dopuščamo, ne moremo pa po vzoru Nemčije in Španije plačat zdravila za našega državljana. Vsak izmed nas bi se moral vprašati, kaj če bi bil na njegovem mestu?« je bil jasen poslanec NSi.