21. KONGRES MSi: #Pogumnoprotivrhu

DELI:
01.10.2021, NSi

Mlada Slovenija je priredila že svoj 21. kongres, ki je potekal v Planici pod geslom “Pogumno proti vrhu”. Podmladek je izvolil novo vodstvo pod taktirko predsednice Katje Berk Bevc, ki so ji delegati zaupali vodenje še za nadaljnji dve leti. Za novi podpredsednici sta bili izvoljeni Maša Brulc in Lucija Boševski. Predsednik sveta je postal Miha Horvat. Izvršilni odbor bo v tem mandatu v sestavi: Matej Cvikl, Eva Mustar, Luka Skledar, Ana Skledar, Anton Žan Uranc, Janez Novljan, Nastja Rupar, Sara Šega in Alen Lenič. V nadzornem odboru bodo Tadeja Volaušek, Nejc Jug in Aljaž Plevnik. Častno razsodišče bodo sestavljali Nuša Novak, Petra Lovšin in Domen Špringer.

 

Kongres je potekal v duhu 20. obletnice ustanovitve podmladka in 30. obletnice samostojnosti naše domovine. Ob tej priložnosti je mlade nagovoril tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Ta je v svojem nagovoru spodbudil mlade, naj tudi v sodobnem svetu pogumno zastopajo krščanskodemokratske vrednote.

 

Podmladek je sprejel tudi kongresno resolucijo. V njej se spominjajo duha slovenske svobode izpred 30 let, ki je premagal duha komunističnega terorja. Nasprotujejo vedno večji nastrojenosti proti krščanskodemokratskim vrednotam v družbi ter spodbujajo mlade, da se zanje pogumno borijo. Podmladek je izpostavil dragocenost izkušenj, ki jih mlademu človeku dajejo aktivnosti v politiki ter poudaril, da so pripravljeni na prevzem ključnih vlog za vodenje naše države, kar že dokazujejo aktualni ministri, poslanci, župani in drugi politiki, ki so svoje politične izkušnje nabirali v Mladi Sloveniji.

Kongres so poleg predsednika stranke NSi Mateja Tonina nagovorili tudi glavni tajnik Robert Ilc, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in njegov državni sekretar Aleš Mihelič, vodja poslanske skupine Jožef Horvat, poslanka Tadeja Šuštar Zalar, evropska poslanka Ljudmila Novak, predsednica podmladka Evropske ljudske stranke Lidia Pereira, predsednik združenja krščanskodemokratskih in konservativnih podmladkov v alpski regiji Junge Alpenregion Matthias Huber, predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič, predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl in podpredsednik Kroga mladih SMC Urh Skale.