10. OBLETNICA DELOVANJA GOSPODARSKEGA KLUBA: ODGOVOREN ZELENI PREHOD MORA BITI PRAVIČEN IN VKLJUČEVATI VSE OBNOVLJIVE VIRE ENERGIJE

DELI:
18.03.2022, NSi

Gospodarski klub NSi je obeležil 10. obletnico delovanja. Osrednje dogajanje je bila okrogla miza, na kateri so gostje spregovorili o prihodnosti slovenske energetike za kar je nujen odgovoren zeleni prehod.

Okrogla miza je potekala v okviru praznovanja desetletnice delovanja Gospodarskega kluba NSi. Predsednik NSi Matej Tonin je uvodoma preko video nagovora klubu čestital za ta jubilej in izrazil prepričanje, da bo klub tudi naslednjih deset let pomembno prispeval k delovanju stranke.

Gostje so na dogodku lahko spremljali debato na temo Pravičnega zelenega prehoda. “Zeleni prehod mora biti pravičen. Da je pravičen pomeni porazdelitev bremen in prva stvar, ki je tukaj pomembna je, da je tukaj potrebno dodatne vzvode dobiti s pritiskom na ostale največje onesnaževalce. Nič ne bomo naredili za prihodnost tega planeta, če imamo na drugi strani Kitajsko, ki odpira eno novo termoelektrarno na mesec,” je opozoril Vrtovec.

V Sloveniji imamo na področju zelenega prehoda tri priložnosti, ki jih moramo izkoristiti: sonce, veter in hidroenergija. Vrtovec vidi posebno priložnost v sončnih elektrarnah. Zlasti ob avtocestah in železnicah vidi veliko degradiranih območjih, kamor bi se lahko umestilo sončne elektrarne.

Prihodnost minister tako vidi v soncu, a dejstvo je, da je v določenih delih leta sonca bolj malo. Samo obnovljivi viri energije bodo tako mnogo premalo, potrebno bo tudi vlaganje v jedrsko tehnologijo. Poudaril je, da zeleni prehod ne bo poceni, a nam bo prinesel energetsko neodvisnost, ki pa se splača.

Na višanje položnic je opozoril tudi direktor družbe Eles Aleksander Mervar. Pri tem je pojasnil, da se bo morala Slovenija v prihodnosti odločiti, kakšna je naša sprejemljiva energetska odvisnost.

Zanimanje za energetsko samooskrbo se je precej povečalo v zadnjih treh tednih, predvsem na račun ruskega napada na Ukrajino in s tem povezane energetske krize. Direktor sistemskega operaterja SODO Stanislav Vojsk je ob tem izpostavil, da so male sončne elektrarne sicer ugodne za investitorja, za električni sistem pa predstavljajo večje stroške. Po njegovem bi se morali več pogovarjati o sončnih elektrarnah večjih dimenzij.

Pomemben vidik prihodnosti energetike in zelenega prehoda predstavljajo električni avtomobili. Po Vojskovih besedah ti trenutno še ne predstavljajo velikega bremena za sistem. Vrtovec pa je ob tem spomnil, da na področju mobilnosti prihodnosti trenutno bije dvoboj med elektriko in vodikom. Kot je poudaril, je namreč pri baterijah še veliko neznank.

Pri spodbujanju razvoja obnovljivih virov igra pomembno vlogo tudi operater trga z električno energijo Borzen. Predsednik nadzornega sveta Peter Žmak je ob tem predstavil shemo državne pomoči, ki je namenjena spodbujanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Proizvajalci, ki so vključeni v to shemo so poleg same prodaje proizvedene električne energije upravičeni tudi do podpore v obliki kritja dela stroškov, ki nastanejo kot posledica razlike med proizvodnimi stroški in tržno ceno elektrike, je dejal Žmak.

Poslovni direktor HSE Uroš Podobnik je tekom razprave izpostavil pomen Termoelektrarne Šoštanj (Teš) za slovenski energetski sistem. Ta namreč proizvaja 40 odstotkov vse elektrike, ki jo porabimo v Sloveniji. Je tudi edini veliki proizvodni vir, ki ni odvisen od tujega energenta. Na tem mestu se tako postavlja vprašanje, kako bomo po zaprtju Teša nadomestili vso to elektriko. Po mnenju Podobnika bo potrebno čim bolje izkoristiti tamkajšnjo energetsko lokacijo, med drugim bi se lahko vodne površine, ki so nastale kot posledica izkopavanj, izkoristilo za fotovoltaiko.

Povzeto po STA