Poslanci odločali o usodi slovenskega državnega premoženja

DELI:
24.04.2013, NSi

Ljubljana (24. 4. 2013) – Poslanci v nadaljevanju 13. redne seje Državnega zbora obravnavajo novelo zakona o uravnoteženju javnih financ, novelo zakona, ki podjetjem v državah omogoča državno pomoč in novelo zakona o slovenskem državnem holdingu (SDH). Zlasti pri državnem holdingu se pričakuje bolj pestra razprava, saj se s tem zakonom posredno odloča tudi o usodi slovenskega državnega premoženja.

 V povezavi z novelo o SDH poslanci odločajo tudi o klasifikaciji naložb SDH in predlogu smernic za upravljanje te družbe, ki ju je v proceduro vložila še prejšnja vlada. Nova koalicija klasifikacije in smernic upravljanja ne podpira, zato je bil na parlamentarne odboru izglasovan sklep, da se predlog sklepa o soglasju h klasifikaciji naložb SDH ne sprejme. Stališče NSi je prestavil Jožef Horvat, ki je dejal, da je klasifikacija pomemben akt za zagotavljanje načela transparentnosti pri razpolaganju s kapitalskimi naložbami. “Bojimo se, da želi sedanja koalicija izkoristiti čas do sprejema prve klasifikacije za ad hoc prodajo kapitalskih deležev, nekaterih družb, mimo v naprej sprejetih pravil, morda tudi mimo Državnega zbora,” je skrb nad potezami nove vlade izrazil Horvat.

Celotno stališče do klasifikacije naložb SDH, ki ga je predstavil Jožef Horvat si lahko preberete TUKAJ.

NSi predlaga vzpostavitev Supervizorja za SDH

Nova Slovenija je v zvezi z novelo SDH predlagala amandma, da bi vzpostavili nadzorni mehanizem, ki ne bi stal skoraj nič, lahko pa bi pridobili podatke o tem, s kom poslujejo posamezna podjetja v lasti oz. solasti države. Tako bi vzpostavili podoben sistem, ki v Sloveniji že deluje – Supervizor, kamor pa niso vključena podjerja v lasti in solasti države. Na ta način bi dosegli večjo stopnjo transparentnosti poslovanja teh družb in lažje stopili na prste morebitni korupciji. Ali bo predlog NSi tudi prejet pa bo jasno v zaključku plenarne seje, ko bo na vrsti glasovanje o amandmajih in drugih predlogih zakonov.

Stališče NSi do novele zakona o slovenskem državnem holdingu si lahko preberete TUKAJ.

Novela zakona o SDH je bila pozno popoldne izglasovana, poslanska skupina NSi pa je glasovala proti. Amandmaja NSi, ki bi povečal transparentnost poslovanja državnih družb, koalicija žal ni bila sposobna sprejeti.