NSi želi podjetnike razbremeniti administrativnih opravil, a vlada temu nasprotuje

DELI:
31.03.2015, NSi

big_MTonin_NK2014Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na Vlado RS naslovil poslansko pobudo za čimprejšnjo pripravo novele Zakona o davku na dodano vrednost, s katero bi prag za obvezen vstop v sistem DDV dvignili s sedanjih 50.000 na 100.000 evrov. Tako bi pravne subjekte z letnim prometom do 100.000 evrov razbremenili računovodske administracije in jim omogočili, da se v večji meri posvetijo osnovni dejavnosti.

Pobuda NSi tako sledi že sprejetim spremembam na področju obdavčenja dohodkov fizičnih in pravnih oseb, ki sta jih lani uspešno predlagali NSi in SLS. Spremenjena Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb in Zakon o dohodnini sta namreč  1. januarja 2015 dvignila prag za pavšalno obdavčitev pravnih in fizičnih oseb s 50.000 evrov na 100.000 evrov.  Da pa bi pravne in fizične osebe v polni meri razbremenili administrativnih opravil, bi bilo potrebno spremeniti tudi Zakon o davku na dodano vrednost, kjer mora vlada za spremembo višine pragu za vstop v sistem DDV (s 50.000 na 100.000 evrov) pridobiti tudi soglasje Sveta EU.

[blocktext align=”right”]V Novi Sloveniji odločitev vlade oz. ministrstva za finance obžalujemo, saj menimo, da bi dvig praga za vstop v sistem DDV na 100.000 evrov pomenil dobrodošlo administrativno razbremenitev[/blocktext]

Vlada v odgovoru na pobudo:  Spremembam sistema DDV nasprotujemo

Vlada je v odgovoru na pobudo poslanca Tonina navedla, da povišanju praga za obvezen vstop v sistem DDV nasprotuje zato, ker bi to pomenilo kršenje načela nevtralnosti sistema DDV. Kot argument navaja tudi to, da bi bila Slovenija (poleg Združenega kraljestva in Italije) edina država v EU, ki bi imela omenjeni prag višji od 50.000 evrov in bi zato takšno spremembo težko uspešno zagovarjali pred Svetom EU.

NSi: Zmanjšanje računovodskih opravil bi olajšalo poslovanje

V Novi Sloveniji odločitev vlade oz. ministrstva za finance obžalujemo, saj menimo, da bi dvig praga za vstop v sistem DDV na 100.000 evrov pomenil dobrodošlo administrativno razbremenitev, ki bi na tisoče podjetjem in samostojnim podjetnikom omogočala, da bi se v veliki meri razbremenili administrativno-računovodskih opravil in bi se lahko še bolj intenzivno posvetili svoji osnovi dejavnosti.  To bi bil po mnenju krščanskih demokratov v teh težkih časih dobrodošel napredek, ki bi močno olajšal in pocenil poslovanje manjših podjetij, samostojnih podjetnikov in obrtnikov, ki najbolj občutijo gospodarsko krizo in so hkrati zelo pomemben element slovenskega gospodarstva.