Zvonko Lah v intervjuju za Reporter: NSi ima odličen program in ponuja rešitve za ključne probleme v državi

DELI:
08.01.2018, NSi

Revija Reporter je danes objavila intervju s poslancem NSi Zvonkom Lahom. V njem je pojasnil, zakaj se je odločil za prestop iz SDS v NSi. Najbolj ga je motilo, da je nekdanja stranka pogrevala pretekle krivice, ni pa si prizadevala za program, kot je obljubila volivcem.

Poslanec NSi je v intervjuju kritičen tudi do Cerarjeve vlade, ki ni zagotovila bolj konkurenčnega poslovnega okolja, kar bi po njegovem mnenju pomenilo dvakrat večjo rast. Razložil je tudi, kako bi lahko pomagali kmetom, da ne bi opuščali kmetovanja, s čimer bi ohranili kulturno krajino.

NSi ima odličen program in konstruktivne razprave

»V NSI se počutim res odlično. Stranka ima odličen program in zlasti ponuja rešitve za ključne probleme v državi. Ugotavljam, da se moj glas v poslanski skupini sliši bolje kot prej,« je povedal Zvonko Lah in opisal pot od izstopa iz poslanske skupine SDS do vstopa v NSi.

V NSi je takoj opazil, da razprave potekajo bolj konstruktivno. »Razprave znotraj poslanske skupine NSI so bolj konstruktivne in strokovne, kot so bile pri poslanski skupini SDS. Imamo tudi zelo dobro podporo strokovnih sodelavcev v parlamentu, kar je ključno za kvalitetno delo vsake poslanske skupine. Zagotovo je NSI močnejša v programu, saj ponuja konkretne rešitve za močnejše gospodarstvo, višje plače in bolj dostopno zdravstvo,« je poudaril poslanec NSi.

Zvonko Lah je prepričan, da ima NSI pravi program za slovensko kmetijstvo oz. podeželje in predvsem posluh za male kmete, ki so že predolgo talci državne administracije. Prav tako pa ima NSi najboljše rešitve za slovensko gospodarstvo. »NSI ima najboljši gospodarski program zato, ker celostno gleda na gospodarstvo in ekonomijo. Uveljavlja sodobni socialno-tržni pristop, hkrati ne zanemarja podjetništva in malega gospodarstva,« je izpostavil poslanec NSi.

Naše kmetijske razmere ne dopuščajo razvoja

V intervjuju je bil kritičen do Cerarjeve vlade, ki ni zmogla pripraviti niti ene reforme, čeprav zdravstvo kar kliče po spremembah. Prav tako vidi veliko pomanjkljivosti tudi na področju kmetijstva.

»Povprečen slovenski kmet ima le 6,5 hektarja obdelovalnih površin, zato bi se temu morala prilagoditi tudi naša kmetijska politika, ne pa da država teži k večanju kmetij. Naše kmetijske razmere ne dopuščajo razvoja, ki bi temeljil na kvantiteti. Ko mali kmetje prenehajo kmetovati, ker se jim ne splača, kupijo večji kmetje le tiste površine, ki jih lahko obdelujejo z mehanizacijo,« je izpostavil Zvonko Lah.

Za konec je spregovoril tudi o obdelovanju svojega vinograda. »Čez konec tedna mi to pomeni sprostitev, pri kateri je potrebno kar krepko fizično delati. A delo na kmetiji je zame sprostitev, odlična aktivnost za prečiščenje glave po sejah v parlamentu,« je povedal poslanec NSi.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.