ZA UČINKOVITO PREGANJANJE KORUPCIJE POTREBUJEMO ODGOVORNO POLITIKO, GOLOBOVA VLADA TO ZAGOTOVO NI

DELI:
21.02.2024, NSi

»Korupcija je težava, ki se žal pojavlja v vseh državah ne glede na njeno stopnjo razvoja. Pojavlja se tako v manj razvitih državah kot tudi v bolj razvitih državah zahoda, ki imajo že vzpostavljene regulatorne in zakonodajne sisteme za njen pregon. Korupcija je v Sloveniji stara vsaj toliko kot je stara naša država. Prvič je svoje korenine pognala kmalu po osamosvojitvi, ko je ostala nerazčiščena t. i. afera vseh afer. Korupcija namreč nima politične barve in se ne giblje po ravni črti, enkrat skoči iz leve, drugič pa iz desne strani, odvisno, katera opcija je dlje časa na oblasti,« je bil v stališču na izredni seji državnega zbora poslanec NSi mag. Janez Žakelj.

V naši državi imamo vse inštrumente za pregon korupcije, kljub temu pa se korupcija še vedno po mnenju poslanca »preganja premalo učinkovito in prepočasi. Temu pritrjuje tudi indeks zaznave korupcije Transparency International, ki za Slovenijo v zadnjih letih ne beleži napredka pri pregonu koruptivnih dejanj,« je dejal poslanec.

V Sloveniji imamo organe pregona, ki imajo v skladu z Zakonom o kazenskem postopku in z drugimi zakoni ustrezna orodja, da jim omogočajo ter jim celo nalagajo pregon teh kaznivih dejanj. »Za pregon korupcije so torej v prvi vrsti zadolženi organi pregona, torej policija, tožilstvo in na koncu sodstvo – sodstvo, ki odloča, kdo je kriv in kdo ne. To so edini učinkoviti in zanesljivi načini, s katerimi se preganja in ugotavlja ta kazniva dejanja, vendar pa je delo naših organov povsem neučinkovito,« je nadaljeval Žakelj.

Politika se mora korupcije lotiti sistematično

Nedopustno je, da ostanejo sumi korupcijskih ravnanj neraziskani, da zadeve zastarajo ali da padejo zaradi postopkovnih napak. »Ni čudno, da korupcija cveti, če imamo na oblasti predsednika vlade, ki se vmešava v delo policije in se izogiba pričanju pred preiskovalno komisijo in pred Knovsom, kjer bi lahko pojasnil tudi naslednje besede nekdanjega v. d. direktor…, generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, citiram: “Diskreditacije, manipulacije in laži ter dokončna profesionalna likvidacija so rezultati akcij, ki jih vladajoča politika s pomočjo poslušnih birokratov različnih državnih organov in v sodelovanju z Vladi naklonjenimi mediji vodi zoper mene in bivšo ministrico že več kot leto dni, posebej intenzivno pa je prav od pričanja oktobra 2023. Zastrašujoče in zaskrbljujoče je dejstvo, da sva vsega tega deležna zgolj zato, ker sva v demokratični državi opozarjala na nepravilnosti in zlorabe politične oblasti”. Kako naj imajo kazniva dejanja posledice, kako naj državljani verjamejo, da se zločin ne izplača, kdo se bo še upal izpostaviti, če pravna država ne zaščiti žrtev, ker vladajoča politika v spregi s tistimi državnimi organi in mediji, ki bi morali biti braniki pravne države, počno ravno nasprotno?« se sprašuje poslanec NSi.

V NSi smo zaskrbljeni, ker se najvišji predstavniki oblasti skrivajo z različnimi procesnimi postopki. Ker se očitno bojijo resnice, rajši preganjajo in obračunavajo posameznike, tudi z zlorabami državnih organov in medijev. »Kdor ima čisto vest, se samo ob bežnem poročanju o sumu korupcije umakne, da lahko organi pregona nemoteno delajo. Ko pa so najvišji predstavniki Vlade najdeni s prsti v marmeladi, se igrajo preiskovalce lastnih nečednosti, predsednik Vlade pa nič. S tovrstnimi manevri po našem mnenju odvrača pozornost od svoje neučinkovitosti in ravnanje po sistemu za koga pa, če ne za predsednika Vlade je nevarna igra. Menimo, da za konkretno preganjanje korupcije potrebujemo na prvem mestu odgovorno politiko in njeno jasno odločitev, da bo korupcijo izkoreninila. Očitno je, da se do sedaj nobena vlada ni lotila sistematičnega zatiranja korupcije. Politika raje kaže s prstom en na drugega, namesto da bi ustvarila pogoje za neodvisno delovanje organov pregona in sodstva, ki so lahko edini učinkoviti pri kaznovanju koruptivnih dejanj,« je še poudaril Janez Žakelj.

V družbi naj zavlada ničelna toleranca do korupcije

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je v svoji razpravi izpostavil, da je največ korupcije v zdravstvu. »Zato se zdravstveni sistem ni spremenil od same ustanovitve dalje, ker enostavno ustreza tako levim, kakor tudi desnim. Podobno je tudi v gradbeništvu,« je dejal in zaključil: »Samo enoten narod lahko premaga korupcijo, ker politika korupcije ne bo premagala nikoli.«

Korupcija je po mnenju poslanca NSi Jožefa Horvata ne le kaznivo dejanje, ampak mora biti v družbi tudi moralno zavrženo dejanje. »Potrebna je ničelna stopnja tolerance kar se tiče korupcije, do nespoštovanja prava in tudi kršitve človekovih pravic. Pravičnost in poštenost naj bosta vodilo, a ne kot uravnilovka, da bi vsi imeli enako,« je dejal.

Za to bodo potrebne spremembe zakonodaje, posebej procesne. »Državo imamo, rabimo še izobražene, neodvisne, strokovne in učinkovite pravnike in druge strokovnjake, ki bodo, upam, pozitivno spremenili slovensko prakso. In rabimo še voditelje, ki bodo državniki ne zgolj politiki, ki bodo kot državniki videli interes države, ne pa voditelje politike, ki vidijo le lastni interes, interes stranke, interes svojega kroga pajdašev in kako priti in se obdržati na oblasti vsaj še kakšen dan,« je prepričan Horvat, svojo razpravo pa je zaključil z besedami: »Potrebujemo voditelje, ki se bodo z vrednostnim sistemom znali opredeliti do preteklosti, trezno oceniti sedanjost in imeli sposobnost uresničiti programe za izhod Slovenije iz krize in ustvariti boljšo prihodnost za vse rodove.«