Z NOVO REŠITVIJO PRI JAVNEM NAROČANJU DO VSEM DOSTOPNEGA ZDRAVSTVA

DELI:
09.06.2021, NSi

»Nova Slovenija želimo urediti javno naročanje v zdravstvu, saj hočemo izkoreniniti sistemsko korupcijo, klientelizem in nepotizem. Naš cilj je kakovostno javno zdravstvo, ki je pod enakimi pogoji dostopno vsem,« je na novinarski konferenci povedala poslanka Iva Dimic.

Poudarila je, da problem sedanjega sistema javnih naročil v zdravstvu tiči v šibkem nadzoru, korupcija je na marsikaterih točkah žal že kar vgrajena v sistem. Problem je v tem, da ena in ista podjetja dobavljajo medicinske pripomočke in popolnoma obvladujejo trg in javna naročila. Tako se ne more vzpostaviti zdrava konkurenca, ki bi izločila ponudnike z visokimi maržami in prispevala k racionalni porabi sredstev iz skupne zdravstvene malhe. »Vanjo vsi vsak mesec vplačujemo sredstva za obvezno zdravstveno zavarovanje, zato bi nas državljane, še kako moralo zanimati, kako učinkovito se ta denar porabi. Če se za medicinski material nameni manj denarja, ga bo več ostalo za storitve. Čakalne vrste bomo lahko krajšali brez namenjanja dodatnega proračunskega denarja v to skupno zdravstveno malho,« je dejal poslanka NSi.

Predlog zakona, ki ga je NSi skupaj s koalicijo vložila v parlamentarno proceduro prinaša novo rešitev na področju javnega naročanja. In sicer, da se na javnih razpisih za medicinske pripomočke in medicinsko opremo določijo referenčne cene, ki jih oblikuje urad vlade, pristojen za centralno cenovno evidenco.

»Pri oblikovanju referenčnih cen se bodo upoštevale cene v primerljivih državah članicah Evropske unije. V primeru, da bi distributer, ki se je prijavil na razpis, referenčno ceno presegel za več kot 10 % in te cene po pozivu naročnika ne bi znižal, lahko naročnik opremo in medicinske pripomočke nabavi na prostem trgu.«

Poslanka NSi je izpostavila tudi, da je koalicijska pogodba na področju zdravstva jasna tudi v delu, ki govori o zajezitvi korupcije. »V Novi Sloveniji smo jo sopodpisali tudi iz razloga, da bomo s postavitvijo sistema evropsko primerljivih cen, večjo preglednostjo nad naročanjem in boljšim nadzorom zajezili porabo sredstev iz skupne zdravstvene malhe. Naš cilj je dobro delujoče, kakovostno in vsem dostopno zdravstvo. Današnji predlog je eden izmed korakov, da ga dosežemo,« je še dodala Iva Dimic.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja