Z NOVO REŠITVIJO PRI JAVNEM NAROČANJU DO VSEM DOSTOPNEGA ZDRAVSTVA

DELI:
09.06.2021, NSi

»Nova Slovenija želimo urediti javno naročanje v zdravstvu, saj hočemo izkoreniniti sistemsko korupcijo, klientelizem in nepotizem. Naš cilj je kakovostno javno zdravstvo, ki je pod enakimi pogoji dostopno vsem,« je na novinarski konferenci povedala poslanka Iva Dimic.

Poudarila je, da problem sedanjega sistema javnih naročil v zdravstvu tiči v šibkem nadzoru, korupcija je na marsikaterih točkah žal že kar vgrajena v sistem. Problem je v tem, da ena in ista podjetja dobavljajo medicinske pripomočke in popolnoma obvladujejo trg in javna naročila. Tako se ne more vzpostaviti zdrava konkurenca, ki bi izločila ponudnike z visokimi maržami in prispevala k racionalni porabi sredstev iz skupne zdravstvene malhe. »Vanjo vsi vsak mesec vplačujemo sredstva za obvezno zdravstveno zavarovanje, zato bi nas državljane, še kako moralo zanimati, kako učinkovito se ta denar porabi. Če se za medicinski material nameni manj denarja, ga bo več ostalo za storitve. Čakalne vrste bomo lahko krajšali brez namenjanja dodatnega proračunskega denarja v to skupno zdravstveno malho,« je dejal poslanka NSi.

Predlog zakona, ki ga je NSi skupaj s koalicijo vložila v parlamentarno proceduro prinaša novo rešitev na področju javnega naročanja. In sicer, da se na javnih razpisih za medicinske pripomočke in medicinsko opremo določijo referenčne cene, ki jih oblikuje urad vlade, pristojen za centralno cenovno evidenco.

»Pri oblikovanju referenčnih cen se bodo upoštevale cene v primerljivih državah članicah Evropske unije. V primeru, da bi distributer, ki se je prijavil na razpis, referenčno ceno presegel za več kot 10 % in te cene po pozivu naročnika ne bi znižal, lahko naročnik opremo in medicinske pripomočke nabavi na prostem trgu.«

Poslanka NSi je izpostavila tudi, da je koalicijska pogodba na področju zdravstva jasna tudi v delu, ki govori o zajezitvi korupcije. »V Novi Sloveniji smo jo sopodpisali tudi iz razloga, da bomo s postavitvijo sistema evropsko primerljivih cen, večjo preglednostjo nad naročanjem in boljšim nadzorom zajezili porabo sredstev iz skupne zdravstvene malhe. Naš cilj je dobro delujoče, kakovostno in vsem dostopno zdravstvo. Današnji predlog je eden izmed korakov, da ga dosežemo,« je še dodala Iva Dimic.

4 vnosov

Podaj komentar

Št. vpisov: 4

 1. Matevž Kleč says:

  Bravo! Upam, da boste zdržali pritiske monopolistov, ki krojijo nabavo materialov v zdravstvu.

  Odgovori
 2. Igor Ahačevčič says:

  Hvala za to dejanje. Vendar se moramo zavedati, da to nikakor ne pomeni, da nam bo s tem dostopno osnovno javno zdravstvo. Tega bo za državljane vse manj, če država ne bo zagotovila dovolj kadra – zdravnikov družinske medicine. Pomanjkanje zdravnikov je tudi eden pomembnih dejavnikov tveganja za korupcijo.

  Odgovori
 3. Jereb Janez says:

  Sicer sem že vekrat potreboval operacijske posege – in vedno sem dobil odlične kirurge, ki so me “postavili na noge”. Hvala za podan predlog rešitve – kako iz “globoke države” preiti na pošteno zdravstvo za vse, ki smo v tej lepi domovini Sloveniji. Da bi se izšolalo še veliko odličnih kirurgov in še ostalega medicinskega osebja, brez prilepljenih monopolistov!

  Odgovori
 4. Roman Markrab says:

  Nič ne bom hvalil, ker je prezgodaj. Več kot eno leto je NSi že na oblasti in še nobenega rezultata okrog zdravstva. Čakalne vrste so se še podaljšale, ker vlada ni pravočasno organizirala zdravstva, kot bi bilo treba.
  Zato so taka pisanja okrog korupcije in naročanja medicisnkih zadev en sam populizem pred volitvami.
  V določenih kraji otroci sploh nimajo več otrodonta. V nekaterih krajih otroci čakajo na ortodonta 4 leta. Tam, kjer imajo več sreče pa 2 leti. Tisti premožni si ga privoščijo na Hrvaškm in potem terjajo nazaj denar od ZZZS. Tega si navadni ljudje ne morejo privoščiti. In namesto našim zdravnikom se nosi denar na Hrvaško. Če bo šlo tako naprej bodo določene storitve samo še za elito, ki ima denar.
  Vsako fotografiranje s temi novimi oklepniki in zganjanje populizma je brez smisla. Ljudje ne rabijo tega železja za 30 in več milijonov. Ljudje rabijo zdravstvene storitve takrat, ko so bolani in ne čez nekaj let, ko so nekatri že pokojni.
  Da ne pišem o fizoterapiji, ki jo potrebuje čedalje več ljudi in je povprečno potrebno čakati okrog 6 mesecev. Zasebne fizioterapije rastejo, kot gobe po dežju. In prav je tako. Ampak ZAKAJ si morajo ljudje, ki so 40 let plačevali v blagajno ZZZS sedaj fizioterapijo plačevati sami, da so lahko takoj na vrsti? Pa ne mi spet z nekimi naročanji materiala, ker je to izgovor in začaran krog!
  To, da gre denar za preplačilo materiala je samo izgovor za nesposobnost, da se celoten zdravstveni sistem uredi, kot je treba.
  In zakaj si ljudje, ki so 40 let plačevali v ZZZS sedaj morajo na Hrvaškem plačevati s svojega žepa za nove zobe?
  Večkrat se človek sploh vpraša, ZAKAJ sploh še plačujemo v blagajno ZZZS ?
  In potem se vlada hvali z železjem in betonom. No, saj tudi to je do neke mere ptrebno.
  Ampak ljudje najprej potrebujejo ZDRAVJE in dostop do zdravnika takrat, ko je to potrebno in ne pol leta pozneje in plačevanje iz svojega žepa. V blagajno ZZZS pa so že dali nekaj deset tisočakov !
  Večino navadnih smrtnikov res ne zanima drugi tir in ne oklepniki. Znima jih samo, kako bodo najhitreje prišli do zdravnika. Na žalost bodo nekateri, eni so pa že, v kratkem ostali brez osebnega zdravnika in drugih zdrvanikov na primarni ravni.
  In taki navadni ljudje, ki jih je tudi največ na volitvah ne bodo nagradili ne drugega tira in ne oklepnikov.

  Odgovori

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.