Vlada se je končno zganila, a bo morala nositi odgovornost za malomarno gospodarjenje z NLB

DELI:
19.07.2018, NSi

“V poslanski skupini NSi smo relativno zadovoljni, da se je vlada potem, ko smo že pred nekaj meseci v poslanskih skupinah NSi in SDS opozarjali na problem, končno zbudila in pripravila zakon za zaščito vrednosti kapitalske naložbe RS v NLB. Bolje pozno kot nikoli,” je bil piker vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Vlada je odlašala s prodajo in tako zbila vrednost delnici NLB

Še enkrat je pojasnil, da smo leta 2013 reševali slovenske banke, in v skladu s sklepom Evropske komisije o odobritvi državne pomoči, je Slovenija sprejela tudi niz zavez. Ena od teh zavez je, da bo Slovenija prodala svoj delež v NLB in to do konca leta 2017. Od tega je minilo več kot pol leta.

»Žal je predvsem slovenska politična levica s prodajo Nove Ljubljanske Banke vedno znova in znova odlašala. Kako je to vplivalo in vpliva na ceno delnice je vsakemu, ki se majčkeno pozna borzni trg tudi jasno. Vedno je iskala nove izgovore in nikoli za prodajo ni bil pravi čas. Smo na polovici leta 2018 pa zaveze še vedno nismo izpolnili,« je opozoril Jožef Horvat.

Banka potrebuje novega, odgovornega lastnika

Poudaril je, da je vlada je v neizmerni želji po ohranitvi državnega lastništva v NLB ob izteku roka predlagala podaljšanje roka prodaje in imenovanje neodvisnega skrbnika, ki bi do končanja prodaje izvrševal delničarske pravice. Da bi Komisija preučila celoten primer je zato januarja 2018 sprožila poglobljeno preiskavo.

V primeru negativne odločbe Komisije bi NLB lahko grozila celo kazen vrnitve celotne zadnje državne pomoči torej okoli 1,6 milijarde evrov. »NLB po tem najbrž nebi bila več kapitalsko ustrezna. Vlada se je z odlašanjem prodaje NLB torej igrala z ognjem,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi in dodal:

»V NSi se zavzemamo za takojšnjo prodajo te banke. Glavni razlog za prodajo pa ni zaveza, ki smo jo dali Evropski Uniji, glavni razlog je v tem, da je država neodgovoren lastnik. V NLB smo konec koncev morali vložiti že krepko čez 2 milijardi evrov in zato ta banka slovenskim podjetjem in državljanom ne daje nič bolj ugodnih kreditov kot druge banke, ki niso naše, torej niso države. Nova Ljubljanska Banka za dolgoročno uspešnost in razvoj torej potrebuje novega, odgovornega lastnika.«

Kdo bo nosil odgovornost za malomarno gospodarjenje z našim premoženjem?

Pojasnil je, da je končno pred poslanci predlog konkretne rešitve, ki lahko olajša izvedbo in dokončanje prodaje NLB. V NSi opozarjamo, da je problem hrvaških varčevalcev obstajal že zelo dolgo in da je tudi rešitev zanj bila znana že zelo dolgo. To, da je vlada s tem zakonom in privatizacijo prešla šele po volitvah je jasen dokaz politizacije celotnega postopka in tega vprašanja.

Vodja poslanske skupine NSi je opozoril je na dejstvo, da vlada, ki opravlja tekoče posle, nima polnega mandata, pa se kljub temu obnaša, kot da to dejstvo ne obstaja in nastopa v vlogi rešitelja slovenskih davkoplačevalcev. »Resnica je povsem drugačna, visoko škodo bomo spet nosili ravno mi, davkoplačevalci,« je bil jasen Jožef Horvat.

Poslanci Nove Slovenije so predlog zakona podprli. Na mestu pa je še vedno vprašanje, kdo bo nosil odgovornost za to malomarno gospodarjenje z našim premoženjem, materialno odgovornost in politično odgovornost.