V PRIMERIH RAVNANJA S PREHRANSKIM OBRATOM JE POTREBNO IMETI PRED OČMI ZAŠČITO POTROŠNIKA IN NE NOSILCA DEJAVNOSTI

DELI:
15.07.2022, NSi

Poslanka in predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vida Čadonič Špelič je v izjavi za javnost komentirala sejo, na kateri so poslanci obravnavali poročilo o inšpekcijskem nadzoru v obratu za predelovanje rib Marinblu.

»Želeli smo več pojasnil, saj je bilo poročilo precej skopo. Ob poročanju medijev je uprava reagirala zelo neučinkovito, saj ni prišlo do zaprtja tega obrata ali odredbe posebnega čiščenja. Sam nadzor obrata pa poteka zelo dolgo,« je uvodoma dejala poslanka Vida Čadonič Špelič in dodala: »Menim, da je v primerih ravnanja s prehranskim obratom potrebno imeti pred očmi zaščito potrošnika in ne nosilca dejavnosti.«

Poudarila je, da je potrebno narediti vse, da se zaščiti zdravje ljudi, ne pa dobiček podjetja. »V tem primeru je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prihajala do kontradiktornih ugotovitev. Na eni strani so povedali, da ni prihajalo do nepravilnosti, da bi lahko zaprli obrat, na drugi strani pa priznavajo, da so odredili čiščenje, a o tem niso obvestili javnosti,« je dejala poslanka.

»Povedali so, da še sedaj nimajo točnega pregleda nad sledljivostjo surovin. To pa je element varnosti. Ta dva pogoja, torej higienske razmere v obratu ne upoštevanje hasapa, ljudje, ki niso razumeli slovensko in niso mogli slediti smernicami, neupoštevanje higienskih standardov; je dovolj, da bi ta obrat, če bi Uprava tako želela in bi imela dovolj poguma, lahko obrat tudi zaprla,« je nadaljevala Vida Čadonič Špelič.

V zaključku je poudarila, da si vsi želimo, da bi imeli zaupanje v slovenskega proizvajalca in slovensko hrano in dodala: »Najprej pa moramo zaupati institucijam, ki izvršujejo nadzor. Iz primera Marinblu je jasno, da instituciji ne moremo zaupati. Na odboru smo zato zavezali, da bomo to debato nadaljevali jeseni, saj si vsi želimo, da se vzpostavi zaupanje med proizvajalci in potrošniki.«