TADEJA ŠUŠTAR: NAJTI MORAMO RAVNOVESJE MED OHRANJANJEM NARAVE IN INVESTICIJSKIMI PROJEKTI

DELI:
26.05.2020, NSi

»Največ prahu, se pri dopolnjenem Predlogu zakona o spremembah Zakona o ohranjanju narave dviguje pri sprejetem amandmaju glede pridobitve statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Opozicija in nevladne organizacije nam očitajo, da jih želimo onemogočiti, kar preprosto ni res,« je na seji državnega zbora dejala poslanka Tadeja Šuštar.

Spremembe se namreč uvajajo le na del, ki govori o pridobitvi statusa nevladne organizacije v javnem interesu. »Pogoji so se sprva precej zaostrili, vendar smo jih z amandmaji precej omilili, vključno z amandmajem, ki ga obravnavamo na današnji seji. Namesto zahteve, da morajo biti v nevladni organizaciji zaposlene tri osebe z 7. stopnjo izobrazbe, smo jo na opozorilo in predstavitvi mnenja na matičnem delovnem telesu, s strani nevladnih organizacij, omilili na 2 zaposleni osebi s polnim delovnim časom s 6. stopnjo izobrazbe in 2 leti delovnih izkušenj na tem področju,« je dejala poslanka NSi.

Dodala je, da na amandma lahko gledamo tudi kot na priložnost, da se organizacije, ki zagovarjajo enake interese, združijo in postanejo močnejše, pridobijo nove člane ali pa spodbudijo obstoječe člane k plačilu članarine. »Veliko nevladnih organizacij se je pritožilo nad minimalnim številom članov, udeleženih na letni skupščini. Teh naj bi bilo po predlogu 50, vendar za resno organizacijo in teh je v Sloveniji kar nekaj, to ne bi smel biti problem. Za obstoječe organizacije, ki ta status v javnem interesu že imajo, je zahteva le ta, da v pol leta skličejo skupščino in dokažejo članstvo. Zato trditve, da bo z amandmajem se ukinilo nevladne organizacije, preprosto ne držijo,« je poudarila Tadeja Šuštar.

Prepričana je, da moramo najti ravnovesje med ohranjanjem narave in drugimi investicijskimi projekti. »Nevladne organizacije so po krivici velikokrat obravnavane kot izključno motilci in »zaustavljalci« projektov, kar pa ni res. Veliko nevladnih organizacij se s srcem in dušo bori za ohranjanje in preučevanje narave. Poznam kar nekaj ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Seveda obstajajo tudi zlorabe in izsiljevanje nevladnih organizacij. In ravno zaradi zlorab, želimo postaviti kriterije, ki bodo dali veljavo resnim organizacijam, ki lahko s svojim konstruktivnim delom pokažejo, da delajo dobro in jih narava skrbi,« je izpostavila poslanka NSi.

Vesela je, da so v predlog zakona vključili tudi tiste organizacije, ki so sprva iz zakona izpadle. To so Ribiška in Čebelarska zveza, Jamarska in Podvodna reševalna služba in druge, ki so drugače organizirane.