Pritisk NSi z nujno sejo je zalegel: vlada sprejela izredni odstrel divjih zveri

DELI:
12.06.2019, NSi

»V NSi vidimo, da je naš pritisk s sklicem nujne seje dveh odborov zalegel. Seznanjena sem, da so na vladi sprejeli interventni zakon, ki določa odstrel zveri, ki vpadajo na kmetije in morijo domače živali. Sklic nujne seje pa bo pripomogel tudi k temu, da se z vsemi deležniki dogovorimo, kakšne bodo v prihodnosti pristojnosti pri upravljanju z zvermi,« je v izjavi za javnost pred nujno sejo parlamentarnih odborov o napadih divjih zveri povedala poslanka NSi Iva Dimic. Dodala je, da v NSi predlagamo, da bi z zvermi upravljali na ministrstvu za kmetijstvo.

Predsednik Kmečke zveze NSi Janez Beja je bil v svoji izjavi kritičen do ministrstva za okolje, ki po njegovem mnenju kmetom ne pomaga. Zato kmetje ministrstvu ne verjamejo več. »Kmetje imamo ministrstva za okolje in prostor ter zveri že čez glavo. Prišli smo do vrelišča in zato zahtevamo zmanjšanje zveri na vzdržno raven, to je tisto iz leta 1990. Kljub sprejemu interventnega zakona na vladi smo prišli tako daleč, da ministrstvu za okolje ne verjamemo več. Na ministrstvu naših opozoril namreč ne slišijo, poslušajo le nevladne organizacije, ki so mastno plačane iz proračuna,« je povedal predsednik Kmečke zveze NSi Janez Beja. Dodal je, da bodo kmetje zahtevali, da se postopki za ugotavljanje škode skrajšajo na 30 dni ter določijo tudi odškodnine za materialno in psihično škodo.

Nujno sejo smo zahtevali, ker mora država zaščitit kmete

V NSi smo nujno sejo dveh parlamentarnih odborov zahtevali zaradi vedno bolj perečega problema pokola domačih živali s strani divjih zveri. Zaradi pasivnosti ministrstva za okolje in odsotnosti naravnih sovražnikov, se je populacija zveri prekomerno namnožila. Posledično vedno bolj pogosto napadajo domače živali in se tudi ne bojijo priti v vasi, kar je zanje popolnoma nenaravno.

Kmetje imajo vsega dovolj, saj so naveličani nenehnega prijavljanja škod in nenehnega pregovarjanja s predstavniki države, glede višine odškodnin in prejemanja prenizkih zneskov, ki nikakor ne pokrijejo niti neposredne materialne škode zaradi pokolov, kaj šele vse druge škode: stres živali, izguba mlečnosti, prezgodnja telitev, psihične bolečine kmetov ter njihovih družinskih članov.

V NSi smo prepričani, da je država dolžna predvsem zaščititi svoje ljudi, kmetom pa je dolžna omogočiti, da mirno opravljajo svojo kmetijsko dejavnost. Danes je namreč videti, kot da si v Sloveniji želimo zveri, kmetov pa ne.