NSi za izboljšan položaj študentov, mater samohranilk ter socialno šibkih družin

DELI:
25.10.2019, NSi

»V Novi Sloveniji se zavzemamo, da bi se izboljšal položaj dijakov in študentov, ki opravljajo študentsko ali dijaško delo, ter predvsem družin z več otroki in materam samohranilkam, ki so prepogosto, zaradi nekaj centov preseženega družinskega cenzusa ob subvencionirano malico, kosilo ter višjo najemnino neprofitnih stanovanj,« je ob obravnavi zakonskega predloga NSi povedala Iva Dimic. V NSi smo namreč predlagali, da bi se iz skupnega dohodka gospodinjstev izvzelo študentsko in dijaško delo ter kadrovske štipendije. Ta predlog so podprli tudi v Študentski organizaciji Slovenije ter v Slovenian buisness clubu.

Zakaj takšen predlog NSi?

V dohodek, ki se upošteva pri ugotavljanju materialnega položaja vsakega posameznika in družine se namreč štejejo dohodki in prejemki vseh oseb v skladu z 12. členu Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Gre za skupaj 24 različnih dohodkov in prejemkov. Med nje sodijo študentsko, dijaško delo ter kadrovske štipendije. Zaradi tega se lahko zgodi, da družina zaradi študentskega dela preseže mejo dohodkov in izgubi državno štipendijo, subvencijo najemnine za stanovanje, subvencijo za šolsko malico in kosilo, imajo nižji otroški dodatek in druge pravice.

»Delo je vrednota in kot pravijo priznani strokovnjaki in psihologi se delovne navade pri otrocih začnejo že ob rojstvu. Ni prav, da zaradi takih anomalij straši vse pogosteje ne odobravajo študentskega dela in so, potem mladi polni energije in elana prepuščeni računalniku, ulici in izgubljajo socialne vrline. V Novi Sloveniji zaradi vsega naštetega želimo spremeniti zakon,« je še dejala poslanka NSi.

Aleksander Reberšek: Želimo izboljšati položaj družin dijakov in študentov

»Dve glavni rešitvi našega predloga zakona sta izvzem kadrovskih štipendij ter dohodek za opravljeno začasno ali občasno delo dijakov in študentov iz dohodka družine pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Dijaško in študentsko delo se izvzame do višine posebne osebne olajšave za to delo v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, torej po novem do 3.500 evrov. Posledično se bo izboljšal položaj družin dijakov in študentov, ki opravljajo študentsko delo, predvsem tistih z več otroki,« je prepričan poslanec Aleksander Reberšek.

Dodal je tudi, da želimo v NSi s predlogom odgovoriti na pozive številnih družin, ki so opozarjale, da so zaradi počitniškega dela svojih otrok kaznovane. “Zaradi dodatnega zaslužka se namreč pogosto zgodi, da družina pade v višji dohodkovni razred pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, kot so otroški dodatek, plačilo vrtca in državne štipendije. To pa je izjemno nepravično, predvsem pa daje popolnoma napačno sporočilo mladim, namreč: da se delo ne splača,« je še povedal poslanec NSi.

Dijaško in študentsko delo

Dragi dijaki in študentje, naša poslanka Tadeja Šuštar in predsednica Mlade Slovenije Katja Berk Bevc imata za vas pozitivno novico.Več na: http://nsi.si/tadeja-sustar-dijasko-in-studentsko-delo-ter-kadrovske-stipendije-je-potrebno-izvzeti-iz-skupnega-dohodka-gospodinjstva/

Objavil/a NSi dne Četrtek, 24. oktober 2019