Nespoštovanje ustavne odločbe ruši pravno državo in nam zmanjšuje mednarodni ugled

DELI:
08.12.2017, NSi

»V NSi smo ogorčeni, tako kot starši otrok, ustavni pravniki in širša javnost, da vladna koalicija po treh letih še vedno ni izpolnila odločbe ustavnega sodišča. To je nesprejemljivo in ruši pravno državo, Sloveniji pa zmanjšuje ugled tudi v tujini,« je bila na novinarski konferenci danes kritična predsednica NSi Ljudmila Novak.

Ob tem je izpostavila tudi predsednika vlade Mira Cerarja, ki ne čuti potrebe po izvrševanju odločitev ustavnega sodišča. »Čudim se, da predsednik vlade, ki je profesor ustavnega prava, ne izpolni odločbe ustavnega sodišča, ampak na vso silo ohranja koalicijo in pri tem zanika svoje etične vrednote ter zanika obljube, ki jih je dal pred volitvami,« je povedala predsednica NSi.

Prikrajšani bodo otroci iz socialno šibkejših družin

Predlog Desusa je na parlamentarnem odboru za izobraževanje celo znižal dosedanjo stopnjo financiranja zasebnih osnovnih šol s 85 na nič odstotkov. Predsednica NSi je ob tem opozorila tudi na mnenje zakonodajno pravno službe v državnem zboru, ki je zbrane pred glasovanjem na odboru jasno opozorila na neustavno znižanje standardov, a vladne koalicije to ni prepričalo.

Ljudmila Novak je tudi izpostavila, da so starši otroke v takšne šole vpisali zato, ker imajo po 57. členu naše ustave možnost do proste izbire osnovne šole, kljub temu, da je osnova šola obvezna. Prepričana je, da šole ne bodo propadle, če koalicija ne bo izpolnila odločitve ustavnega sodišča, saj gre za financiranje programa in ne celotnih šolskih zavodov.  »Moramo pa vedeti, da bodo s tem prikrajšani prav otroci iz najbolj socialno šibkih družin. Te šole so namreč tako dobre in imajo v javnosti tako dober ugled, da bodo vedno imele dovolj učencev. Žal pa si najbolj socialno šibke družine ne bodo mogle privoščiti, da bi svoje otroke lahko vpisali v takšne šole,« je opozorila.

Nedopustno je, da koalicija ideološki boj vrši na ramenih otrok in staršev

Predsednica NSi se je dotaknila tudi neosnovanih in neresničnih argumentov, ki jih daje politična levica glede zasebnega šolstva. »Šest zasebnih osnovnih šol ne more ogroziti sistema državnih šol. To je za lase privlečen argument in kaže na ideološki boj, ki se je sprožil ob tem vprašanju. Nedopustno je, da se ta boj vrši na ramenih otrok in staršev, ki so, v skladu z ustavo, pač izbrali šole z drugačnimi pedagoškimi pristopi,« je bila jasna.

V zasebnih osnovnih šolah se v Sloveniji šola približno 1200 učencev. Strošek za državo pa bi bil približno 308 tisoč evrov. »Dobro je imeti šole, ki so priznane tudi po Evropi, saj kažejo na odprtost slovenske družbe,« je ob tem še prepričana Ljudmila Novak.