NE POTREBUJEMO VEČ “PODNEBNE PRAVIČNOSTI”, AMPAK STABILNO PRESKRBO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO PO DOSTOPNIH CENAH

DELI:
11.07.2022, NSi
Računi za elektriko rastejo, bencin je vedno dražji, številne skrbi, kako bodo pozimi plačali ogrevanje. V Nemčiji uvajajo omejitve tuširanja s toplo vodo in v Sloveniji smo hitri pri prenosu tovrstnih »dobrih« praks. Počasi spoznavamo, da v Evropi nekaterih stvari v preteklosti nismo jemali dovolj resno. Ena takšnih je prav gotovo preskrba z energijo.
Desetletja so nas različni levi aktivisti in nevladniki prepričevali, da s sončnimi paneli in vetrnicami lahko zagotovimo dovolj elektrike. Danes vidimo, da temu ni tako. Ceno takšne kratkovidne politike bomo plačali vsi. Kmalu, že jeseni. Tisti, ki so še nedavno govorili o “podnebni pravičnosti”, danes svetujejo, naj se z draginjo in pomanjkanjem energentov soočimo z zmanjšanjem porabe energije. Neverjetno. Priporočajo mrzla stanovanja pozimi in vroča poleti. Grel naj bi nas torej občutek, da prispevamo k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov.
Pa je to res edina rešitev? Primeri številnih zahodnih držav kažejo, da to nikakor ni nujno. Gospodarska rast in razvoj sta mogoča ob hkratni zaščiti okolja. V obdobju od 2005 – 2019 je BDP Združenega kraljestva zrasel za 22%, okoljske emisije pa so se zmanjšale za več kot 30%. Ne potrebujemo torej redukcij električne energije, ampak pametno okoljsko politiko, ki bo zagotovila dovolj trajnostno pridobljene energije.
Evropa se je s te lekcije naučila veliko, kar je dobro. Zato ne preseneča nedavna odločitev Evropskega parlamenta, da se plin in jedrska energija prištejeta med zelene dejavnosti. Naš minister Jernej Vrtovec je podoben dogovor dosegel tudi na ravni Sveta EU. Elektrika ne raste na drevesu, potrebujemo jo vsi in vedno več. Jedrska opcija in diverzificirana oskrba s plinom sta zato nujni. Veter in sonce sta dobrodošla, a nikakor ne zadostna.
Zato je pomembno, da tudi v Sloveniji odločno premaknemo naprej ključne energetske projekte. Naša najpomembnejša prioriteta mora biti močno pospešena gradnja drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Pospešiti moramo gradnjo hidroelektrarn, tako velikih kot malih. Gradnja HE Mokrice bi po prvotnih načrtih morala biti zaključena že leta 2018. Pa gradnje nismo še niti začeli zaradi neskončnih postopkov pritožb s strani nevladnih organizacij. V Sloveniji imamo le eno večjo vetrno elektrarno. Zato je potrebno poenostaviti postopke umeščanja v prostor in naša vlada je že naredila nekaj pomembnih premikov na tem področju. Za večje energetske objekte moramo enostavno sprejeti zakon in tako pospešiti njihovo umeščanje v prostor in pohitriti gradnjo. Nova Slovenija bi tak pristop podprla. Vse posege je možno izvesti sonaravno – če to zmorejo v Švici in Avstriji, lahko tudi pri nas. Naše ptice in ribe so podobne tistim čez mejo in skrajni čas je, da to spoznajo tudi naše nevladne organizacije.
Ne potrebujemo več “podnebne pravičnosti” niti ne redukcij, ampak stabilno preskrbo z električno energijo po dostopnih cenah. In vse to z malo razuma že znamo narediti na okolju prijazen, zelen način.